Pet 13 Dec 2013

Mandat predsednikov uprav Telekoma Slovenije traja približno 2 leti

V ponedeljek je z mesta predsednika uprave Hrvaškega Telekoma (HT) odstopil Ivica Mudrinić. Ker gre za hrvaško »blue-chip« podjetje, ki trenutno zaposluje okoli 5.800 ljudi, je poteza seveda vzbudila zanimanje javnosti v regiji. S prvim dnem prihodnjega leta ga bo nadomestil v tujini šolani Davor Tomašković. A pustimo tokrat naslednika ob strani; osebno sem bil pri novici pozornejši na dejstvo, da je Mudrinić na čelu HT-a preživel celih 15 let. Trajanje predsedovanja za večinskega lastnika HT-a - Deutsche Telekoma – sicer ni neobičajno, saj imajo sami istega predsednika uprave Reneja Obermanna že vse od leta 2006. Bolj zanimiva je primerjava s trajanjem predsedovanja vodilnih v Telekomu Slovenije. V zadnjih 15-ih letih (od leta 1998) je slovenski telekomunikacijski operater imel kar sedem različnih predsednikov uprav! To pomeni, da je v povprečju vsak predsednik uprave vodil podjetje približno dve leti (kar je z izjemo Dremlja in Podobnika tudi blizu dejanskemu trajanju mandatov). Dve leti je v poslovnem svetu sicer veliko in lahko sprejmem argument, da so nekateri predsedniki uprave, ki so v podjetju »odrasli«, ali bili zaposleni v panogi, sposobni doseči rezultate že po enem letu. Upravičeno pa smo lahko skeptični do uspešnosti vodilnih, ki so imeli minimalne ali celo nikakršne izkušnje s poslovanjem podjetja, v katerega vstopajo. Za poenostavljeno primerjavo uspešnosti hrvaškega in slovenskega modela upravljanja na primeru telekomov si poglejmo nekaj kazalnikov poslovanja. Slika 1 prikazuje gibanje marže iz poslovanja (tako imenovane EBITDA marže) in opozarja na dve stvari: 1) HT je uspešnejše posloval v celotnem preučevanem obdobju, in 2) razlika se je z letom 2007 začela še večati. Na sliki 2, kjer je ponazorjeno gibanje dobičkonosnosti lastniškega kapitala (ROE), se ugotovitve s slike 1 le potrjujejo. Slika 3 prikazuje obseg izplačanih dividend, kjer se je HT izkazal za bistveno bolj »radodarnega« do vlagateljev. Ne želim zaključiti, da je dolgotrajno predsedovanje ključ do uspešnega poslovanja podjetja, a dejstvo je, da človek, v tako kratkem času kot je bilo v povprečju zaupano vodenje slovenskega telekoma bivšim predsednikom uprave, lahko pokaže dosežke le v omejenem obsegu. Pa zanemarimo tokrat dilemo, ali so pretekli vodilni razpolagali z ustreznimi kvalitetami, ali ne. Mimogrede, naslednik Tomašković je bil v preteklosti že zaposlen v HT kot direktor za strategijo in razvoj.

 

Avtor: mag. Gorazd Belavič, upravljavec sklada 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt