Pet 17 Apr 2009

Mala podjetja v težavah

Svetovni kapitalski trgi so si od začetka marca precej opomogli. Tako je od 1. marca do 15. aprila ruski delniški indeks RTSI pridobil več kot 40 odstotkov, prav tako poljski WIG ter južnokorejski Kospi. Sledijo jim delniški indeksi iz Češke, Mehike, Tajvana in Budimpešte, ki so višje za več kot 25 odstotkov. Glavni svetovni delniški indeksi, kot so ameriški Standard and Poors 500, nemški DAX, francoski CAC, britanski FTSE in japonski Nikkei, so se odrezali malce bolj skromno, vendar še vedno zelo solidno, saj so njihove rast znašale od 5 do 18 odstotkov. Po tako osvežujočem pozitivnem trendu je smotrno stopiti korak nazaj in dodobra preučiti, ali je tako silovita rast upravičena in ali se lahko nadaljuje.

Kot sem na tem mestu že večkrat opozoril, se lahko v naslednjih mesecih, če ne celo letih, nadejamo bolj volatilnega gibanja svetovnih delniških trgov. Njihova gibanja navzgor bodo temeljila na pozitivnem razpoloženju in prepričanju, da se svetovne gospodarske razmere izboljšujejo in da ne bomo priča zgodovinskemu poku, ki smo mu bili blizu septembru 2008, ko je propadla investicijska banka Lehman Brothers. Na drugi strani bodo borzni popravki osnovani na periodičnem preverjanju surovih podatkov o stanju in dinamiki gospodarstev, ki bodo na delniškem trgu sejali semena dvoma o hitrem koncu te zgodovinske krize. Ti bodo v povprečju nedvomno še kar nekaj mesecev blizu zgodovinsko nizkih ravni, čeprav je res, da naj se ne bi več približali apokaliptičnim stopnjam negativne rasti, ki smo jim bil priča ob koncu prejšnjega leta.

Navkljub nekaterim indikatorjem, ki jih analitiki smatrajo kot vodilne, saj napovedujejo prihodnje stopnje gospodarske rasti, je večina ključnih spremenljivk še vedno zacementirana blizu abscisnih osi grafov. Na eni strani nam južnokorejski in tajvanski izvoz že kažeta, da smo dosegli dno, podobno velja za naročila dobrin ter rast posojilne aktivnosti bank na Kitajskem. Na drugi strani nas še vedno čakajo neprijetna dejstva v obliki zelo slabega stanja na ameriškem trgu nepremičnin in trgu dela ter nejasne situacije v finančnem sistemu.

Tudi podatki iz segmenta malih podjetij so precej zaskrbljujoči. Anketa NFIB meri razpoloženje malih podjetnikov in podatki kažejo, da je to najnižje po aprilu 1980. Naj opomnim, da je takrat do bistvenega izboljšanja gospodarske rasti in obdobja borznega bika prišlo šele po dveh letih. Med glavnimi skrbmi malih podjetnikov se na prvem mestu izpostavlja šibko povpraševanje porabnikov, medtem ko samo 6 odstotkov anketiranih meni, da bo inflacija problematična. Zanimivo je tudi, da je delež malih podjetij, ki nameravajo v obdobju naslednjega pol leta zvišati ceno svojih proizvodov in storitev, padel že osmi mesec zapored. Trenutno znaša 0 odstotkov, torej vsa anketirana podjetij ne nameravajo zvišati cene v obdobju naslednjega pol leta. Prav tako so finančni viri še vedno dokaj težko dosegljivi. Če povzamem, kljub nekaterim pozitivnim indikatorjem, ki nakazujejo na luč na koncu tunela, se v večjem deležu gospodarstva še vedno soočajo z vse bolj pretečo zgodovinsko krizo.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več