Pet 3 Jan 2014

Letošnji začetek borznega leta manj optimističen

Prvi letošnji trgovalni dan na svetovnih delniških trgih se je pričel bistveno manj spektakularno kot pred enim letom, ko so delnice že prvi dan v povprečju zrasle za več kot dva odstotka in solidno tlakovale pot t.i. januarskemu efektu nadpovprečne rasti. Evropski delniški indeksi so tako leto začeli večinoma v rdečih številkah, trgi v Aziji pa so sicer postregli z mešano sliko, v povprečju pa so beležili negativne donose. Indeks MSCI Asia Pacific, ki ne vključuje Japonske, kjer se borze odprejo šele v ponedeljek, se je namreč znižal za 0,8 odstotka. Nekoliko bolj so bili s prvim trgovalnim dnevom zadovoljni lastniki žlahtnih kovin, zlato in še posebej srebro sta tako nekoliko pridobila na vrednosti, kar pa je le slaba tolažba za lanskoletni krepak padec. Leto je pozitivno pričela tudi Ljubljanska borza, saj se je vrednost indeksa SBI TOP povečala za 0,4 odstotka. Tudi prve letošnje makroekonomske statistike ponujajo raznoliko sliko. Obseg industrijske proizvodnje v evrskem območju je dosegel pričakovanja analitikov, obseg se je v decembru celo povečal najbolj od maja 2011, tudi tokrat predvsem na krilih vodilne ekonomije Evropske unije Nemčije. Industrijska proizvodnja se še naprej krči v Franciji, tokrat že dvaindvajseti mesec zapored, na Kitajskem pa je rast nekoliko zaostala za pričakovanji analitikov. Zaupanje potrošnikov se v ZDA še naprej krepi, tudi na krilih rasti nepremičnin. Po zadnjih podatkih ameriški nepremičninski trg namreč beleži najvišjo rast v zadnjih sedmih letih. Udeleženci na borznem parketu danes pričakujejo tudi podatke o obsegu ameriške proizvodnje, analitiki pričakujejo nekoliko slabše podatke glede na rekordni pretekli mesec. Med posameznimi borznimi družbami velja izpostaviti italijanski Fiat, ki je v dopoldanskih urah zrasel celo za 16 odstotkov. Iz družbe so namreč sporočili, da so se dogovorili o nakupu preostalega deleža v Chrysler Group, s čimer se dokončno odpirajo možnosti dejanske združitve obeh družb.

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.  

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič