Pet 7 Feb 2014

Letošnje kitjasko leto bo potekalo v znamenju konja

Po kitajskem izročilu je konj ognjeno znamenje.  In ravno v prvih dneh kitajskega novega leta je ognjevitost konja sežgala v prah kar precej tržne kapitalizacije širom po svetovnih borzah. Korekcija v ZDA se je začela že 31. januarja. Tečaji delnic so padali tudi v ponedeljek, 3. februarja. Skupaj je v dveh dneh borzni indeks S&P 500 izgubil 2,9 odstotka vrednosti merjeno v ameriških dolarjih, oziroma 2,7 odstotka, merjeno v evrih. Tudi pri kitajskih vzhodnih sosedih, na Japonskem, situacija ni bila bistveno boljša. Zviševanje vrednosti jena je spodbudilo razprodajo japonskih delnic. Japonski borzni indeks NIKKEI je v dneh od 30.1. do 4.2. izgubil 9 odstotkov vrednosti merjeno v jenih, oziroma 7,5 odstotka merjeno v evrih. Tudi ko se je borza v Hong Kongu v torek odprla po praznikih, se investitorji niso mogli ravno veseliti, saj je indeks kitajskih delnic uvrščenih na to borzo izgubil 3,1 odstotka  vrednosti merjeno v lokalni valuti, medtem ko je izguba v evrih znašala 2,9 odstotka. 

Investitorje trenutno skrbi več stvari. Ameriška centralna banka je očitno odločena, da konča z monetarnim popuščanjem,  zaradi česar ne bo na trg prišlo več toliko poceni denarja. Kitajsko gospodarstvo je v tranziciji, in investitorji se bojijo, da se bo gospodarska rast, ki je trenutno še vedno na visokih 7,6 odstotkov, zmanjšala. Končno so tudi nemiri v Ukrajini in na Tajskem dodali svoje. Pri vsem tem velja omeniti, da gre pri vsem tem za strah,  ki vsaj trenutno ni podprt z zelo slabimi makroekonomskimi objavami.  

Če smo bolj natančni, je letošnje leto po kitajskem horoskopu leto zelenega lesenega konja. Po kitajskem izročilu ogenj in les nista v nasprotju, les namreč omogoča, da ognju, da ta sploh obstaja.  Tako še vedno lahko upamo, da bo ogenj podžgal trge, da bo leto konja tudi na svetovnih borzah v zgodovino zapisano po prevladujoči zeleni barvi.    

 

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več