Sob 11 Jan 2020

Leto 2019 je bilo leto za zgodovino

Lani so naložbe na kapitalskih trgih prinesle tudi 30-odstotne donose, kar bo letos težko ponoviti.

Investitorji na kapitalskih trgih bodo preteklo leto imeli gotovo še dolgo v lepem spominu, saj je bilo v marsičem rekordno in (verjetno) težko ponovljivo.

Vsaj v kratkoročnem obdobju, čeprav nas zgodovina uči, da so bila v preteklosti obdobja z večletnimi zaporednim nadpovprečnimi donosi. Vlagatelji na svetovnih razvitih delniških trgih so realizirali več kot 30-odstotno pozitivno donosnost, vlagatelje na trgih v razvoju pa je razveselila več kot 20-odstotna donosnost.

Veliko? Zelo veliko, še posebno če se ozremo leto nazaj, ko so gospodarske strani časopisov polnile predvsem novice o prihajajoči recesiji. Ameriški delniški trgi so bili spet donosnejši kot evropski, čeprav je več kot polovica ameriških panog realizirala nižji donos od evropskih.

Vzrok je izjemna donosnost ameriških podjetij iz dejavnosti informacijske tehnologije, ki so vlagatelje povprečno nagradile s 50-odstotno rastjo. Roko na srce se gospodarski obeti v preteklem letu pravzaprav niso veliko spremenili, saj smo med letom še naprej opazovali nadaljevanje šibenja večine svetovnih gospodarstev.

Nekaj razvitih evropskih ekonomij se je odkrito spogledovalo tudi z recesijskim območjem. Glavni akter so bile gotovo centralne banke, ki so konec leta 2018 obrnile svojo retoriko in delovanje za 180 stopinj. Namesto postopnega opuščanja nekonvencialne politike in postopne normalizacije denarne politike so ponovno stopile na plin in finančne trge zasule z likvidnostjo. Kar je seveda pozitivno vplivalo ne samo na tvegane naložbe, temveč tudi na donose vrednostnih papirjev s fiksnim donosom.

 

 

Tako so, denimo, državne obveznice evroobmočja povprečno zrasle za sedem odstotkov, med njimi pa največ najbolj tvegane – grške, italijanske in portugalske. Sredi leta se je lahko več kot polovica držav evromobmočja zadolževala po negativni obrestni meri, danes se le malenkost dražje. Grčija, ki so se je investitorji še pred kratkim v velikem loku izogibali, danes za svoj novoizdani dolg plačuje le okoli 1,5-odstotne letne obresti.

Preteklo leto je bilo tudi podpovprečno nihajno, znotraj leta smo bili tako priča le dvema negativnima popravkoma. Večino negotovosti je še naprej prihajalo z onstran Atlantika, čeprav (ali pa predvsem zato) imajo ZDA še naprej nadpovprečno dobro makroekonomsko sliko. Vlagatelji so bili ves čas pozorni na trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko, ki pa jih je ameriški predsednik s svojimi izjavami na družbenih omrežjih večkrat postavil povsem na glavo.

Trgovinske napetosti se sicer že močno kažejo v realnem sektorju, saj je mednarodna trgovina že dolgo zelo šibka. V Evropi smo se veliko časa seveda ukvarjali z brexitom, z zapleti okoli njega pa se bomo najbrž veliko ukvarjali tudi v letos.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

DELO, 11. 1. 2020, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo