Čet 20 Jun 2013

Letalska prireditev

Besede 59-letnika, ki ga s Slovenijo poleg sodelavca Egona Zakrajška povezuje še njegov dedek, ki je v ZDA prišel iz ukrajinskega Borislava, ki je bil takrat tudi del Avstro-Ogrske monarhije, so v sredo zvečer po našem času ponovno krojile usodo svetovnih kapitalskih trgov. Nekaj besed in na tisoče prodajnih naročil, ki so izbrisale milijarde s kapitalskih trgov, so realno stanje trenutne relativno ohlapne politike FED-a in odličen test odziva investitorjev na morebitne (pre)hitre odločitve centralnih bank, da zmanjšajo oz. ustavijo različne stimulativne ukrepe ter začnejo dvigovati obrestne mere.

Trgovanje na ameriški borzi se je kot vsak dan začelo ob 9 uri in 30 minut, pravih premikov trga nismo videli, ozračje je bilo skoraj preveč mirno, v zraku pa je bilo čutiti napetost pred objavo FED-a. Po objavi ob 14. uri se je nervoza počasi stopnjevala, prava reakcija vlagateljev pa je bila po prvih besedah »Helicopter Bena«, ki je v preteklosti pogosto pripravil pričakovane ukrepe za kapitalske trge. S tokratno retoriko oz. bolje rečeno predstavo je občinstvo na letalskem mitingu preletel počasi in v nizkem letu, osebju na helidromu pa signaliziral, naj počasi pripravijo vse za pristanek njegove jeklene ptice. Med gledalci je završalo, saj so glede na pretekle odlične akrobacije in še nevidene helikopterske manevre pričakovali nadaljevanje, sploh ob upoštevanju dejstva, da so se dobro namestili na udobne fotelje na tribuni. Manjkalo je novih dolarskih bankovcev. Kar je še veliko huje, v prihodnje jih bo ob nadaljevanju gospodarskega okrevanja vedno manj, do sredine prihodnjega leta pa jih morda celo ne bo več za odkupe hipotekarnih in državnih obveznic. Delniški, obvezniški in valutni trgi so se močno odzvali na besede predsednika FED-a, najbolje sta v sredo zvečer odnesla gotovina in dolar.

Da v takšnih časih nič ni varno, so občutile tudi žlahtne kovine, še posebej močno so njegove besede vplivale na ceno zlata in srebra. Oba sta že dlje časa v padajočem trendu, z zadnjimi padci sta se z vidika vrednosti unče za razliko od filmske uspešnice vrnila približno tri leta v preteklost. Zlato je doseglo nivoje pod 1300, srebro pa pod 20 dolarjev za unčo, dnevna sprememba pa je bila takšna, da bila tudi brata Hunt ponovno v težavah, tako kot na t.i. srebrni četrtek daljnjega 1980.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, direktor sektorja za individualno upravljanje premoženja

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več