Pet 13 Jun 2014

»Le začniva pri Homeri!«

Začetek druge kitice Prešernove Glose tokrat ne služi za razmišljanje o usodi pesnikov, temveč kot opozorilo vlagateljem, naj bodo pozorni na domovino starogrškega pesnika. V vsesplošnem optimizmu na evropskih borzah se je namreč začela prebujati tudi borza v Atenah. Marsikdo bo skeptičen glede vlaganja na kapitalski trg, katerega lokalno gospodarstvo se je od začetka recesije skrčilo za 30 odstotkov in kjer več kot četrtina za delo sposobnih ne uspe najti zaposlitve. Vse to drži in previdnost je na mestu. Glavni grški delniški indeks ASE se je od zadnjega vrha pri 5.334 točkah konec oktobra 2007 v naslednjih štirih letih in pol znižal na vsega 476 točk. Fantastičen 91-odstotni padec vrednosti grških podjetij! A od dna sredi leta 2012 do danes je indeks pridobil 170 odstotkov. Če pogledamo daljše obdobje gibanja omenjenega indeksa, lahko ugotovimo, da so tamkajšnji vlagatelji precej »temperamentni«. Podobna vzpon in padec sta se namreč zgodila tudi okoli tehnološkega balona leta 1999. Zakaj torej v tokratnem okrevanju vlagatelji spet ne bi poslali cen delnic v nebo?

Poznavalci bi rekli, da se je to v nekaterih primerih že zgodilo. V indeksu ASE namreč najdemo delnice dveh večjih podjetij - Aegean Airlines in Jumbo – ki sta v letošnjem letu dosegli najvišji zgodovinski vrednosti. A večina vlagateljev vendarle ne skoči v na prvi pogled poceni naložbo, če ni prepričana vsaj o razumni verjetnosti obstoja prihodnjega potenciala. In s tem v zvezi je že videti luči na koncu predora. Analitiki pri BCA Research poudarjajo, da je grško gospodarstvo pridobilo konkurenčnost, saj so se realne plače zaposlenih znižale za več kot 25 odstotkov. Poleg tega okreva tudi evropsko gospodarstvo, pomemben grški trgovski partner. Vodja misije Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v Grčiji je ta teden pohvalil napredek na fiskalnem področju. Grčija ima trenutno najvišji ciklično prilagojeni primarni proračunski presežek v evrskem območju. Zaupanje v grško vlado in banke imajo ponovno tudi mednarodni vlagatelji, ki so kupili državne obveznice in dokapitalizirali banke.

IMF v letošnjem letu Grčiji napoveduje pozitivno gospodarsko rast - prvo po šestih letih. Po navedbah IMF je sprejet tudi dogovor o zagotovitvi vzdržne zadolženosti države, v okviru katerega so se upniki strinjali glede morebitnih dodatnih odpisov, potrebnih za znižanje deleža javnega dolga v BDP na 124 odstotkov do leta 2020. Kot kaže, bomo morali pozabiti na »grexit« in začeti prebirati poročila o poslovanju grških podjetij. BCA Research svari pred trnovo potjo, a potencialna donosnost je mamljiva.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 10, 13. 6. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS november 2020

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi