Sob 23 Maj 2015

Le korekcija ali dolgoročen obrat?

Po bliskovitem začetku leta, ko so se donosnosti evropskih obveznic potopile v negativna območja, so trenutno bolj v bližini enega odstotka za jedrne države oziroma okoli dveh za periferne, če govorimo o referenčnih desetletnih obveznicah. Hkrati so donosnosti obveznic krajših ročnosti uspele pomoliti nos nad gladino in se vsaj za zdaj zadržujejo v pozitivnih številkah. Opisani nasprotni gibanji sta po stopnji presenetljivosti podobni, saj so se borzni udeleženci tako kot v primeru silovitih rasti v prvih mesecih leta tudi v tokratnem popravku spraševali o vzdržnosti aktualnega trenda. 

Tovrstne dileme vsakič ponudijo tudi goro možnih razlag. Najbolj prepričljivo tokrat zvenijo povišanje inflacijskih pričakovanj in njegove posledice za program Evropske centralne banke ter negotov izid pogajanj med Grčijo in institucijami. Glede prvega lahko ugotovimo, da so se od januarja, ko se je pričel dolgo pričakovani evropski program kvantitativnega sproščanja, inflacijska pričakovanja opazno povišala in dosegla 1,80 odstotka, kar je že blizu ciljanemu območju evrskih guvernerjev. Hkrati so se zvišale tudi trenutne inflacijske stopnje. Ob nadaljevanju tovrstnega gibanja bi bil lahko cilj centralne banke hitro dosežen, kar bi pomenilo zgodnejši zaključek programa kot pričakovano pred tem in s tem manjšo podporo tečajem obveznic.

Kar zadeva Grčijo, bi nemara lahko vse od izvolitve Sirize v januarju in začetka pogajanj z evropsko komisijo prepisovali naslednje stavke in pri tem ne bi izpustili veliko novega: pogajanja med Grčijo in predstavniki institucij so se zaključila brez dogovora, udeležene strani so se strinjale, da so potrebni nadaljnji pogovori. Edino dejstvo, ki pa se pomembno spreminja, je čas do neizogibnega usiha denarnih sredstev v državni zakladnici, do katerega naj bi brez pomoči s strani Grkov osovraženih institucij prišlo v prihodnjih tednih. Stopnja negotovosti v evrskem območju se zato pomembno povišuje, s tem pa tudi pritisk na tečaje obveznic.

Graf: Gibanje indeksa evrskih državnih obveznic

Vir: Bloomberg

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 34, 23. 5. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič