Sob 18 Apr 2015

Lani poraženec, letos zmagovalec

Leto 2014 je bilo zelo težko za Rusijo. Konflikt v Ukrajini ter posledična zaostritev odnosov z ZDA in državami EU, padec cen nafte in problematično stanje na trgih drugih surovin so opazno poslabšali gospodarsko zdravje Rusije.

Ni presenetljivo, da se je pod močnim pritiskom znašla ruska valuta rubelj, ki je v primerjavi z ameriškim dolarjem padla za 45,9 odstotka, v primerjavi z evrom pa za 38,6 odstotka. Da bi ustavila prosti padec valute, je ruska centralna banka v letu 2014 zvišala ključno obrestno mero kar 6-krat, in sicer s 5,5 odstotka na začetku leta na 17 odstotkov na koncu leta.

Letos je situacija drugačna; nekoliko se je umirila situacija v Ukrajini, rast beležijo cene nafte. Skupaj s tokom nekoliko bolj pozitivnih novic se je začela rast vrednosti ruske valute. V primerjavi z ameriškim dolarjem je rubelj pridobil  19,7  odstotka, v primerjavi z evrom pa 34 odstotkov.

A makroekonomsko okolje v največji državi na svetu je še vedno problematično. V zadnjih letih se je občutno upočasnila gospodarska rast, pospešila se je inflacija, konec leta 2014 je prišlo do padca stopnje rasti industrijske proizvodnje, povečala se je brezposelnost, zaupanje potrošnikov pa je blizu ravnem iz obdobja globalne finančne krize. Razlogov za zaskrbljenost skratka ne manjka. Dodatno velja poudariti, da je ruska centralna banka že začela zniževati ključno obrestno mero, ki trenutno znaša 14 odstotkov. Sodeč po besedah guvernerke Nabiulline lahko kmalu pričakujemo nadaljnje znižanje ključne obrestne mere, če ne bo prišlo do depreciacije valute. Vprašanje pa je, ali je položaj ruske valute že tako stabilen, da lahko rubelj preživi brez podpore visoke ključne obrestne mere.  Ne pozabimo, močno pozitivno koreliran je rubelj tudi s ceno nafte, in v primeru padca cen tekočega zlata se lahko rubelj ponovno znajde pod prodajnim pritiskom.

Rubelj lahko preseneti v naslednjih mesecih, a verjetnost, da bo to presenečenje v obliki padca, ni zanemarljiva. Zmagovalec, ki je bil pred kratkim poraženec, spet lahko postane poraženec. Med tistimi, ki bi jim depreciacija koristila, pa bodo zagotovo ruska izvozno usmerjena podjetja, katerih konkurenčnost na globalnih trgih  v veliki meri temelji na šibkosti rublja. 

 

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 27, 18. 4. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič