Ned 7 Jun 2020

Lahko smo še naprej optimistični za delniške naložbe

Marsikateri vlagatelj se že sprašuje, ali smo glede na krizne razmere in presenetljivi rasti od dna, ki se je oblikovalo letos 23. marca, na delniških trgih že dosegli kratkoročni vrh in nas spet čaka manjša korekcija ali predah.

Glede na objave poslovnih rezultatov iz prvega četrtletja je večina podjetij zaradi pandemije koronavirusa opustila napovedi za letošnje leto. Preprosto ne vedo, kakšen bo vpliv pandemije. Drugi kvartal naj bi bil še slabši od prvega, tako da se je težko opreti na vrednotenja in posamezne kazalce. Dejstvo je, da je tehnološki sektor zmagovalec trenutne krize in da so bili tudi rezultati v tem sektorju najspodbudnejši. Preostali bodo morali pokazati rezultate v drugi polovici leta, ko se bo poslovanje normaliziralo. Tudi na makroekonomske podatke se v trenutnih razmerah ni mogoče opreti. Da bodo izjemno slabi, je bilo pričakovati takoj, ko so se ekonomije začele zapirati. Tudi rast delnic v zadnjem času ne sledi napovedanim dobičkom, saj je bila korelacija v 20-letnem obdobju po navadi močno pozitivna (+ 0,9), od 23. marca pa močno negativna (– 0,9), in bi se po vsej verjetnosti morali trgi rahlo skorigirati. Podobna situacija se je odvijala v zadnji finančni krizi, ko je bilo marca 2009 doseženo dno na delniških trgih, ob začetku bikovskega trenda pa je bila tudi takrat korelacija med delniškim trgom in oceno dobička močno negativna.

Vrednotenjem in osnovnim temeljem se še zmeraj pripisuje majhno utež, saj niti niso tako pomembni ob takšni ogromni podpori monetarne politike po vsem svetu. Gospodarstva se počasi odpirajo, podjetja so začela zmerni tempo, kar postavlja v ospredje predvsem delnice podjetij, ki so bila zaradi covida-19 najbolj na udaru. Torej, tiste delnice, ki so dosegle svoje vrhove v času krize (delnice FANG), bodo zdaj bolj v ozadju, vlagatelji pa bodo morali biti selektivni pri izboru svojih naložb. Na trgu se že dogaja rotacija v delnice, ki so bile letos krepko v minusu (industrija, finance, energija in podsektorji, kot so letalski prevozniki, hotelirji, itd.)

Kitajska je za konec tedna objavila spodbuden makroekonomski podatek, in sicer proizvodni indeks nabavnih menedžerjev, ki ga objavlja zasebna družba Caixin. Ta se je na mesečni ravni zvišal za 1,3 indeksne točke na 50,7, kar kaže na okrevanje. Še bolje se je odrezala storitvena dejavnost, saj se je storitveni indeks nabavnih menedžerjev zvišal na 55 (v aprilu 44,4), kar je najvišje v zadnjih desetih letih. Povpraševanje po storitvah je okrevalo močneje kot proizvodnja, saj je kitajski izvoz še vedno delno ohromljen zaradi vpliva pandemije, ki se širi zunaj Kitajske. Kitajska ostaja med razvijajočimi se trgi, privlačna je predvsem zaradi zajezitve širjenja virusa in hitre normalizacije gospodarstva. Preostali razvijajoči se trgi imajo še težave. Predvsem Brazilija in Rusija, kjer se število okuženih povečuje.

Ne glede na krizne razmere in relativno hitre rasti delniških trgov od dna, moramo ostati še naprej optimistični za delniške trge. Obstaja še zmeraj visoko tveganje, da se pojavi drugi val pandemije, a vendar imajo države s tem izkušnje in lahko spet hitro ukrepajo. Ob vračanju gospodarstev na normalne tirnice in ogromni podpori ekspanzivne monetarne politike, nima smisla prodajati delnic in biti v denarju. Prostora za monetarno in fiskalno politiko je še ogromno. Ne smemo pa pozabiti, da naj bi bilo samo v ZDA ob strani za okoli 5000 milijard dolarjev denarja, tu so še skladi zasebnega kapitala, ki naj bi imeli tudi nekje 2000 milijard denarja, ki nestrpno čaka na vlaganje in zato je smiselno še naprej ostati v delnicah.

 

 

Avtor: Miha Mihalj, upravljavec skladov, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, Rubrika: Borzni komentar, 05. 06. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo