Sob 20 Okt 2018

Kriza v povezavi s Savdsko Arabijo lahko podraži črno zlato

Surovine: morebitne sankcije mednarodne skupnosti zaradi umora Džamala Hašodžija bi zagotovo vplivale na naftni trg.

Kdo se boji visoke cene nafte, je vprašanje, ki se nam postavlja ob pogledu na dogajanje okoli izginotja in domnevnega umora kritika oblasti v Riadu Džamala Hašodžija. Za njegov umor so turške oblasti osumile oblast v Riadu.

Morebitne sankcije mednarodne skupnosti proti Savdski Arabiji bi zagotovo premaknile naftni trg. Savdska Arabija, največji izvoznik nafte na svetu in de facto voditelj naftnega kartela Opec, ima seveda velik vpliv na dogajanje na naftnem trgu. Dnevno načrpajo približno 10,5 milijona sodov nafte, kar je več kot deset odstotkov svetovne proizvodnje in skoraj tretjino proizvodnje kartela Opec. Kljub temu so ocene nekaterih kritikov, da bi morebitne sankcije povzdignile ceno nafte nad 400 dolarjev za sod, pretirane.

Vendar pa je nagla rast cene v primeru sankcij dejstvo. Še posebej v obdobju, ko si ZDA želijo s trga umakniti čim več iranske nafte. Vpliv rasti cen nafte na osebni proračun nam je jasen, na makroekonomski ravni pa velika rast cene nafte povzroča rast inflacije in upočasnjuje gospodarsko rast. Naftni šok v 70. letih prejšnjega stoletja nam je to dodobra pokazal. Od takrat je sicer naša odvisnost od nafte upadla in tudi nafta kot »orožje« ni več tako močna grožnja.

Čeprav se v medijih govori predvsem o morebitnem vplivu embarga na ZDA, pa je ob dejstvu, da so napredne tehnologije, ki zmanjšujejo odvisnost od nafte, dostopne in v uporabi predvsem v razvitem svetu, očitno, da so najbolj ranljive države v razvoju brez lastne proizvodnje nafte. Te so sicer tudi globalno gonilo rasti povpraševanja po nafti.

Čeprav Savdska Arabija igra na karto, da svet potrebuje njeno nafto, pa ostaja tudi dejstvo, da oni potrebujejo globalni trg. Morebitne sankcije bi Savdsko Arabijo močno prizadele, saj je njeno gospodarstvo močno odvisno od izvoza nafte, ki predstavlja več kot 70 odstotkov celotnega izvoza. Čeprav se možnost sankcij za zdaj na ceni nafte še ni odrazila, pa je borzni trg v Riadu od izbruhu afere izgubil nekaj vrednosti, ki pa jo je večino že nadomestil.

Skoraj gotovo primer izginulega in najverjetneje umorjenega novinarja ne bo postal precedens. Če povzamem izjavo ameriškega predsednika Donalda Trumpa izpred časa, ko je rekel, da se saudska kraljeva družina brez podpore ZDA na oblasti ne bi obdržala niti štirinajst dni, je popolnoma jasno, kdo ima v rokah škarje in platno glede morebitnega ukrepanja. Jasno pa je tudi, da je interes ZDA poceni nafta.

Na račun miru na naftnih trgih je bilo Savdski Arabiji v preteklosti spregledano že marsikaj. Poveličevanje prestolonaslednika, ker je dovolil ženskam voziti avto z dovoljenjem moškega skrbnika, pa je delovalo že tragikomično in mejilo na posmeh pravicam žensk in človekovim pravicam nasploh. Vendar Savdska Arabija, največji kupec ameriškega orožja in poleg Izraela največji zaveznik ZDA v regiji, lahko skupaj s finančnimi trgi pričakuje, da se bo zaradi ekonomskega interesa spet vse pometlo pod preprogo, kar kažeta tudi trenutna cena nafte in vrednost borznega indeksa v Riadu.

Avtor: Vid Pajič, Triglav Skladi d.o.o.

Delo, 22. 10. 2018, Rubrika: Borzna analiza, Surovine, Nafta, 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt