Čet 30 Maj 2013

Kratka prekinitev rasti delniških indeksov

V preteklem mesecu smo bili v nekaterih državah priča bolj ali manj občutnim padcem delniških indeksov. Največje so občutili vlagatelji na Japonskem, kjer so tečaji delnic v povprečju nižje za več kot 10 %, blažji so bili padci v Evropi ter nekaterih azijskih državah, medtem ko v Združenih državah Amerike težko govorimo o popravku. S tem ameriški borzni indeks vzdržuje trend skorajda neprekinjene rasti, ki traja že od novembra lani. Po drugi strani lahko v primeru japonskega indeksa govorimo o dolgo pričakovanem popravku, saj je delniški indeks Nikkei 225 na krilih nove ekonomske politike, tako imenovane Abenomike poimenovane po decembra izvoljenem premieru Shinzu Abu, od 14. novembra do 22. maja pridobil kar 80 %.

Čeprav nam rast japonskega delniškega indeksa daje slutiti, da so ukrepi japonskih oblasti zagotovili pričakovan in zaželen rezultat, je o tem še prezgodaj govoriti, saj se vedno bolj srečujejo z nepričakovanimi posledicami lastnih izrednih spodbujevalnih ukrepov. Tako je glavna pozornost japonske centralne banke trenutno usmerjena na obvezniški trg, kjer se skorajda dnevno srečujejo s povišano nihajnostjo tradicionalno sicer stabilnih obveznic, ki vnaša nemir v oddelke za spremljanje tveganja v vseh večjih finančnih institucijah. Poleg tega so omenjeni vrednostni papirji tudi običajno sredstvo za zavarovanje v repo poslih in so izredno pomembni z vidika normalnega obratovanja denarnih trgov. Centralna banka se je zato odzvala odločno in pričakovano povečala obseg nakupov japonskih obveznic, s čimer je na trg zopet vnesla nekaj izredno zaželene stabilnosti. V prihodnjih tednih bo zanimivo spremljati, kako bodo vlagatelji nadaljevali s prodajami japonskih obveznic, ki jim bodo po trenutnih načrtih japonskih oblasti prinašale negativne realne donosnosti, in se tako upirali centralni banki.

Gibanje delniškega indeksa Nikkei 225

Kratka prekinitev rasti delniških indeksov

 

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženja 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt