Tor 24 Maj 2011

Kotacija v Varšavi?

No pa smo ga končno dočakali, kotacijo slovenskega podjetja na tolikokrat opevani borzi v Varšavi namreč. Nova KBM je torej s postopkom dokapitalizacije in izdaje delnic v Varšavi zaključila dolgo načrtovan projekt, ki naj bi povečal zanimanje za delnice mariborske banke, povečal likvidnost trgovanja, glede na trenutna vrednotenja in temeljne kazalnike ostalih bančnih delnic v Varšavi pa bi tudi cena delnice lahko nekaj pridobila na vrednosti. Delnice posameznih poljskih bank namreč kotirajo pri bistveno višjem razmerju tržne glede na knjigovodsko vrednost delnice, ustvarjajo pa, za razliko od mariborske banke, visok donos na kapital. Glede na pretekle izjave in informacije s strani uprav nekaterih slovenskih delniških družb obstaja možnost, da bomo v prihodnje videli še kakšno slovensko podjetje na varšavski borzi, saj je tam število investitorjev in njihovo zanimanje za delnice podjetij bistveno večje kot v Ljubljani.

Poglejmo kaj je prinesla praksa? Za delnicami Nove KBM je tako v Varšavi do trenutka pisanja sedem trgovalnih dni in počasi že lahko pogledamo, kako uspešna je bila mariborska debitantka. Prvi trgovalni je z obsegom trgovanja 35.977 lotov razbil začetno tremo, drugi dan pa z 151.000 lotov upravičil pričakovanja, bolj podroben pregled pa pokaže, da sta večino prometa prinesla dva blok posla večje količine. Petek trinajstega je bil za trgovanje nesrečen, saj niti en lot delnic ni zamenjal lastnika. Današnji teden je prinesel ponedeljkovih 790 lotov prometa, torkovih 6.650, sredinih 321 in današnjih (do trenutka pisanja teksta) 10 lotov prometa. Povprečni promet zadnjih štirih dni znaša torej 1942,75 lotov, kar vrednostno pomeni okoli 16.000 evrov. Samo za primerjavo in boljši občutek, v Ljubljani je v zadnjem letu v povprečju lastnika zamenjalo okoli 5.300 delnic dnevno. Pogled na nakupne in prodajne naloge pokaže veliko razliko oz. t.i. spread, ki znaša kar nekaj odstotkov, torej o dobri globini trga zaenkrat ne moremo govoriti.

Za pomembnejše zaključke o smiselnosti kotacije v Varšavi bo vsekakor potrebno počakati daljše časovno obdobje, vsekakor pa naj ostala slovenska podjetja spremljajo izkušnjo Nove KBM, saj smo v preteklosti pogosto slišali frazo, da v Ljubljani ni zanimanja investitorjev, temu primerno pa se gibljejo tudi tečaji delnic. Tako v Ljubljani, kot tudi v Varšavi se vlagatelji obnašajo racionalno, cene delnic pa odražajo uspešnost poslovanja in smiselnost prihodnjih poslovnih načrtov.

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič