Tor 10 Mar 2020

Koronavirus (COVID-19) in preudarne investicijske odločitve

Število okužb s koronavirusom je v zadnjem tednu žal eskaliralo. 

Širitev predvsem po Evropi in ZDA poteka hitreje od prvotnih pričakovanj, kar je lahko posledica premalo odločnih ukrepov nekaterih držav ali prevelike lahkomiselnosti prebivalstva glede preventivnega ravnanja. Kitajska in Japonska po drugi strani že uspešneje omejujeta število novo obolelih. Veliko podrobnosti o epidemiji še vedno ostaja neznanka, zdravstveno tveganje je veliko, kratkoročni vpliv na poslovanje podjetij pa bo občuten. Dodatni pritiski na borzah so se pojavili, ker se podaljšuje obdobje, ki bo potrebno za uspešno omejitev epidemije, ukrepi pa povzročajo daljše zastoje v poslovanju podjetij. V letošnjem letu bomo zaradi tega lahko priča tudi 10 ali 20 odstotnemu upadu dobičkov podjetij.  Kljub povedanemu je malo verjetno, da bodo ekonomske posledice dolgoročne. Razlogov za to je več. Ukrepi centralnih bank in držav imajo v času panike malo učinka. Ko se bo panika polegla in razmere umirile, pričakujemo močne spodbude tako na monetarnem kot fiskalnem področju. Denar bo ostal poceni še dolgo časa, manj tvegane oblike naložb ne bodo dajale privlačnih donosov, zato se bo kapital hitro vrnil na delniške trge. Tempiranje tega trenutka je skoraj nemogoče, zato je pomembna disciplina pri investiranju. Ekipa upravljavcev in analitikov na Triglav Skladih razmere budno spremlja, prilagaja portfelje glede na razmere in ob razprodaji na kapitalskih trgih išče dolgoročne investicijske priložnosti.

Nasvet vlagateljem je, da se držijo začrtane investicijske strategije, kar velja tako za dobre, kot za slabše čase.

Če smo kaj odnesli iz preteklih izkušenj je to, da panika in prenagljene odločitve niso vaš zaveznik, zato še enkrat nasvet: sprejemajte racionalne in z dejstvi podkrepljene odločitve, ostanite na začrtani investicijski poti, bodite pozorni na diverzifikacijo in časovno razporeditev investicij, za vsak dodatni nasvet pa se lahko obrnete tudi na naše investicijske svetovalce, ki vam bodo še dodatno pomagali in svetovali.

Sašo Ivanović

Direktor sektorja upravljanja investicijskih skladov

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo