Tor 8 Sep 2020

Korekcija tehnoloških velikanov

Prejšnji teden se je na delniških trgih zgodila pričakovana korekcija tečajev, kjer so bile najbolj v nemilosti delnice ameriških tehnoloških podjetij, predvsem iz skupine FAAMG (Facebook, Apple, Amazon, Microsoft in Google). Te so letos dosegle izjemno rast tečajev, ki je bila glede na trenutna vrednotenja zelo težko upravičena kljub izredno dobrim poslovnim rezultatom. Trg si je vzel malo oddiha, investitorji so tudi nekoliko spremenili alokacije. Kupovali so banke in turistična podjetja, ki so glede na kazalnike ta hip zelo ugodno vrednotena, vendar pa po drugi strani izbruh koronavirusa in okolje izredno nizkih obrestnih mer ne obetata, da bi lahko ta podjetja v prihodnje dosegala nadpovprečne rezultate poslovanja.

Investitorji se v zadnjem tednu vse bolj zatekajo v evropska podjetja, ki glede na donosnost letos zelo zaostajajo za ameriškimi, kar je sicer pričakovano, saj v Evropi nimamo tehnoloških gigantov. Kljub temu je razlika v vrednotenju med osrednjim ameriškim indeksom S & P 500 in evropskim Stoxx 600 izjemno velika, zato lahko pričakujemo, da se bo ta razkorak zmanjševal. V korist evropskemu trgu govori tudi to, da je evropsko gospodarstvo na koronavirus bolje pripravljeno, kot so ZDA, pa tudi manj je okuženih. Evropska centralna banka z izredno ohlapno politiko oskrbuje gospodarstva z ogromno likvidnostjo, potrjeni načrt (Recovery Fund) kaže na fiskalno koordinacijo Evropske unije, kar znižuje geopolitična tveganja, s tem pa so tudi pribitki za tveganje nižji.

Nihajnost na kapitalskih trgih se je povečala, vendar pa ni verjetno, da smo prišli do točke obrata, kjer so tehnološke delnice dosegle svoj vrh. Tehnologija je v obdobju koronavirusa naredila ogromen preboj, velik del potrošnje se je usmeril na trg prek spleta, veliko ljudi dela od doma, kar bo v večji meri ostalo tudi po razvoju učinkovitega cepiva.

Avtor: Mitja Baša, pomočnik direktorja sektorja upravljanja investicijskih skladov

Objavljeno: Dnevnik, rubrika: Borzni komentar, 8. 9. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt