Sob 24 Jun 2017

Korejske volitve

Na začetku letošnjega leta vlagatelji v korejski trg niso imeli pretiranega razloga za optimizem. Že sredi aprila so se pričakovanja popravila navzgor in trenutno smo priča optimizmu na trgu.

Potem ko je zaradi korupcijskih škandalov morala odstopiti predsednica Perk Geun Hye, so bile za 9. maja letos razpisane volitve. Država ni bila v zavidljivem položaju. Odnosi s Kitajsko, ki je pomembna zunanjetrgovinska partnerica, so bili zaostreni do te mere, da je kitajska stran začela omejevati potovanja svojih državljanov v Južno Korejo in celo zapirala trgovine nekaterih korejskih podjetij na Kitajskem. Odnosi s Severno Korejo so bili zelo napeti. Tudi iz ZDA so prihajale grožnje o protekcionističnih ukrepih, ki bi lahko precej prizadeli izvozno orientirano korejsko gospodarstvo.

Že sredi aprila se je dalo slutiti, kakšen bo izid volitev in kakšno usmeritev gre pričakovati po volitvah. 9. maja so se napovedi uresničile. Nov predsednik, Moon Jae In, si bo prizadeval izvesti spodbujevalne ukrepe za zaposlovanje. Pričakuje, da se bo zaradi spodbujevalnih ukrepov odprlo več deset tisoč delovnih mest, kar bo spodbudilo domačo porabo. Od novega predsednika se tudi pričakuje, da ne bo zaostroval odnosov s sosedi, predvsem ne s Kitajci. Na drugi strani ZDA ni uresničila groženj glede protekcionističnih ukrepov.

Vzdušju v državi je sledilo tudi gibanje korejskega borznega indeksa KOSPI. V začetku leta je indeks dosegel blago rast. Sredi aprila, ko so se pojavila pričakovanja o prihodnosti države po volitvah, je indeks dosegel močno rast. Po volitvah se rast indeksa nadaljuje. Analitiki dvigujejo ocene glede prihodnjih dobičkov podjetij. V letošnjem letu je tako korejski borzni indeks KOSPI pridobil 17 odstotkov vrednosti, merjeno v lokalni valuti. Glede na to, da je lokalna valuta, korejski won, blago deprecirala proti evru, je donos v evrih nekoliko nižji in znaša 15,5 odstotka.

Avtor: mag. Matjaž Dlesk, CFA, Triglav Skladi

DNEVNIK, STR. 29, 24..2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več