Pon 23 Okt 2017

Kongres kitajske partije predstavil načrte za pet let

Kitajska: dobri podatki o gospodarski rasti dajejo Xi Jinpingu dobro oporo za izvedbo reform.

Na Kitajskem je pretekli teden potekalo 19. zasedanje partijskega kongresa. Generalni sekretar centralnega komiteja Xi Jinping je v več kot triurnem govoru razkril načrte za prihodnje petletno obdobje. Glavni povzetki za gospodarstvo so tranzicija od modela hitre rasti k modelu, ki poudarja razvoj kakovosti.

Globalnemu okrevanju primanjkuje moči, vse več je tudi regionalnih konfliktov in turbulenc. Prihodnjih nekaj letih bo odločilno obdobje, da se dokončno izoblikuje družba z zadovoljivo ravnjo ekonomskega blagostanja, kar se med vrsticami bere, da se bo gospodarska rast nadaljevala na začrtanih okvirih okoli 6,5 odstotka na leto.

Nujne bodo bolj ambiciozne reforme državnega sektorja, če želi Kitajska ohranjati visoko rast brez ogromnega kopičenja dolga. Xi je omenil investicije kot ključ do reforme na ponudbeni strani, prav tako ostaja fokus krepitev gradbenega sektorja oziroma infrastrukture. 

Nakazal je tudi odpiranje storitvenega sektorja. Nič posebej novega ni bilo rečeno glede liberalizacije obrestnih mer in menjalnega tečaja juana, razen klišejske obljube da se bodo reforme še »poglobile«. V industriji je načrt izboljšati raven kakovosti oziroma dvigniti dodano vrednosti.

Na vročem nepremičninskem področju je z izjavo, da so nepremičnine namenjene za življenje, ne za špekulacije, nakazal ukrepe proti špekulantom, povečanje ponudbe in krepitev najemniškega trga. Obljubil je tudi krepitev regulacije finančnega sektorja ter boljšo koordinacijo med fiskalno in monetarno politiko.

Kitajski BDP je v tretjem četrtletju zrasel za 6,8 odstotka, kar je na ravni napovedi analitikov. Prodaja na drobno je zrasla za 10,3 odstotka, industrijska proizvodnja pa za 6,6 odstotka, oba podatka sta bila nad pričakovanji.

Dobri podatki dajejo kitajskemu voditelju oporo pri izvedbi potrebnih reform. Čeprav napovedi ne kažejo znamenj nadpovprečnih rasti, so za zdaj vsaj dosežena  pričakovanja in s tem stabilnost, ki je na trgu z največjim vplivom na rast svetovnega BDP še kako pomembna.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

DELO, STR. 18, 23.10.2017, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt