Pon 17 Nov 2014

Končuje se uspešno leto

NA VRHU LESTVICE DONOSOV NAJDEMO ARGENTINO, ZAE, EGIPT IN INDIJO, PRI DNU PA STA UKRAJINA IN GRČIJA

Predpraznični časi, ki počasi prihajajo na ulice svetovnih prestolnic, napovedujejo konec koledarskega in borznega leta 2014, ki je na kapitalskih trgih večinoma prinesel zadovoljstvo.

Glede na relativno stabilne sedanje razmere in dobre makroekonomske novice niti v preostanku leta ne pričakujemo večjih pretresov, pozitivno pa na kapitalske trge vpliva tudi (stimulativna) politika glavnih centralnih bank. Svoje dodaja še podjetniški sektor, ki z dobrimi objavami rezultatov za tretji letošnji kvartal sporoča, da se uspešno prilagaja na dinamične razmere v poslovnem okolju. Ameriška podjetja so tako kar v 79,8 odstotka primerov presegla pričakovanja o doseženem dobičku, na letni ravni pa so izkazovala devetodstotno rast dobička. Še nekoliko hitrejšo rast dobička izkazujejo podjetja iz globalnega indeksa S&P 1200 (10 odstotkov), so pa bila nekoliko manj uspešna pri preseganju pričakovanj analitikov z »le« 70 odstotki.

Indeks svetovnih delnic S&P 1200 je tako letos prinesel 14,3-odstoten donos, še veliko bolje pa so se odrezale ameriške delnice z 22,2-odstotnim donos (vse merjeno v evrih). Rastoči trgi so po preteklih razočaranjih letos prinesli v povprečju 10,1-odstoten donos, še najslabše pa so se izkazali evropski delniški trgi z 2,7-odstotnim donosom. Posebej velja omeniti močno, 9,5-odstotno apreciacijo dolarja v primerjavi z evrom, ki je pomembno vplivala na donose evrskih vlagateljev. Z vidika gospodarskih sektorjev so trgi nagradili predvsem vlagatelje v defenzivne naložbe, saj na vrhu lestvice najdemo zdravstvo, oskrbo in osnovne potrošne dobrine, prav pri dnu pa tradicionalno ciklične sektorje  - surovine, energija in osnovne potrošne dobrine.

Splošnemu pozitivnemu trendu na svetovnih borznih trgih je sledil tudi domači delniški indeks SBITOP, ki je prinesel 25,7-odstotno rast. Razplet in pričakovan konec posameznih privatizacijskih zgodb je tako vlagateljem prinesel lepe donose, nekoliko bolj pa nas lahko skrbi prihodnja usoda Ljubljanske borze, kjer se število izdajateljev počasi, a vztrajno manjša.

Donosnost sektorjev v letu 2014 v odstotkih

Sektor Donosnost 2014 v %
Surovine 2,8 %
Energetika 4,5 %
Potrošne dobrine 8,4 %
Telekomunikacije 10,4 %
Industrija 11,4 %
Finance 12,1 %
Svetovni delniški indeks 14,3 %
Osnovne potrošne dobrine 15,8 %
Oskrba 22,4 %
Informacijska tehnologija 24,4 %
Zdravstvo 28,7 %

VIR: Bloomberg

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 30, 17. 11. 2014, rubrika: Svetovni trgi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več