Čet 1 Jul 2010

Končno sprostitev renminbija

Dolžniška kriza evroobmočja je v zadnjih dveh mesecih nehote zasenčila drugo zanimivo globalno ekonomsko zgodbo letošnje pomladi, ki pa gledano na dolgi rok ni prav nič manj pomembna. Tako kot že nekajkrat na tem mestu govorim seveda o kitajski valuti renminbi, ki ji je po dveh letih ponovne vezave na ameriški dolar zopet dovoljeno postopoma pridobivati vrednost.

Pritisk, ki so ga različni ekonomisti in uradniki mednarodnih institucij predvsem ameriškega porekla izvajali na kitajske uradnike se je stopnjeval že nekaj let. Postopna apreciacija renminbija je bila tako dolgo neuresničena želja držav, ki so zaradi visokega uvoza s Kitajske vztrajno izgubljala delovna mesta in se ponašala z visokimi trgovinskimi primanjkljaji. Kitajci na drugi strani so kljub zavedanju, da pretirano naslanjanje na izvoz vnaša velika strukturna neravnovesja, vztrajali pri umetno nizki vrednosti svoje valute in skrbeli za lasten socialni mir.

Kar nekaj dejavnikov je v zadnjih tednih ugodno vplivalo na odločitev o sprostitvi režima. Zaradi zgoraj omenjene krize je renminbi v primerjavi z evrom že pridobil približno 15 odstotkov, hkrati so se zaradi različnih ekonomskih ukrepov bistveno znižala pričakovanja visoki vrednosti renminbija in posledično apetiti špekulantov. Izvoz je v zadnjih mesecih bistveno presegel pričakovanja. Na drugi strani pa se je povečala verjetnost poka balonov na različnih trgih, predvsem na nepremičninskem, kar od oblasti terja kar najbolj prilagodljivo politiko, tudi v smislu ravnanja z valuto. Nenazadnje so se Kitajci pred srečanjem skupine držav G20 v Torontu skušali izogniti nadaljnjemu zaostrovanju odnosov z Združenimi državami Amerike.

Tako smo tretji vikend v juniju vendarle dočakali dolgo pričakovano spremembo valutnega režima. Dovoljeno dnevno nihanje renminbija je postavljeno v okvir ene odstotne točke okoli uradnega tečaja, medtem ko enkratne revalvacije tečaja nismo dočakali. Prevladujoče mnenje kaže, da bodo vrednost renminbija oblasti usklajevale ne le glede na vrednost ameriške valute, pač pa glede na košarico valut najpomembnejših trgovinskih partneric.

Analitiki investicijske banke Deutsche Bank pojasnjujejo, da se Kitajska zaveda, da je postopna apreciacija valute nujno potrebna zaradi bolj vzdržne gospodarske rasti, katere viri se počasi selijo od izvozno naravnanega modela k modelu rasti notranje potrošnje. Po njihovih izračunih naj bi se tako v naslednjih petih letih potrošnja gospodinjstev okrepila za 6,5 odstotka, medtem ko naj bi se neto izvoz zmanjšal za približno 6 odstotkov. Ob 10-odstotni apreciaciji renminbija naj bi bil celoten učinek na ravni bruto domačega proizvoda sicer rahlo negativen in naj bi stopnji rasti odnesel približno 0,6 odstotne točke, medtem ko bi se nezaposlenost povečala za približno 0,4 odstotne točke.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo