Sob 1 Apr 2017

Končano je še eno uspešno borzno četrtletje

Borzni trgi po svetu so sklenili še eno uspešno četrtletje, saj je bila večina borznih indeksov v zelenem območju.

Borze v Evropi so v povprečju okoli 5 odstotkov višje glede na začetek leta, v ZDA prav tako, medtem ko so bili najdonosnejši trgi v razvoju, s povprečno 10-odstotnim donosom. Redke borze so končale četrtletje v negativnem območju, med njimi najdemo denimo japonsko in rusko. Hujši pretres smo v zadnjem tednu videli na hrvaški borzi zaradi težav, povezanih s plačilno sposobnostjo Agrokorja, ki ima lahko širše posledice na hrvaško gospodarstvo. Na četrtletni ravni pa je hrvaški trg še vedno v pozitivnem območju. Ljubljanska borza se z osemodstotnim donosom v prvem četrtletju dviga nad evropsko povprečje.

Pomembnejše novice zadnjega tedna prihajajo iz centralnih bank. Iz ameriškega FED prihajajo na trg signali, da bodo dvigi obrestne mere v ZDA morda hitrejši, kot se je sprva pričakovalo, kar je v tem tednu dvignilo tečaj ameriškega dolarja. Evropska centralna banka bo od tega tedna naprej zmanjšala mesečne odkupe obveznic iz 80 na 60 milijard evrov, odkupi pa se bodo nadaljevali vsaj še do konca letošnjega leta. Natančna pot še ni začrtana, saj želi ECB imeti odprte opcije v luči mnogih nepredvidljivih dogodkov, povezanih z izstopom VB iz EU ali na primer z volitvami v Franciji. Mnogi ekonomisti pa razumejo zmanjševanje odkupov kot prvi korak v smeri postopnega ukinjanja stimulacij, do popolne ukinitve programa pa naj bi prišlo v drugi polovici leta 2018, po več kot devetih letih skoraj neprekinjenih akcij Evropske centralne banke.

Bolj je v preteklem tednu zrasla cena nafte, ki je po sicer močnem padcu v prvi polovici meseca marca spet prebila mejo 50 dolarjev na sodček. Razlog je bil v govoru kuvajtskega ministra za nafto, ki je potrdil svojo podporo podaljšanju sporazuma Opeca in nekaterih nečlanic o omejitvi kvot načrpane nafte. Formalno sicer sporazum o omejevanju črpanja nafte velja do junija, srečanje članic pa bo 25. maja na Dunaju. Največje težave s presežno ponudbo nafte pa trenutno povzročajo ZDA, ki povečujejo črpanje na rekordne ravni in s tem rušijo prizadevanja drugih proizvajalk nafte, da bi omejile svetovno ponudbo in s tem dvignile ceno tekočemu zlatu.

 

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Dnevnik, str. 32, 1. 4. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več