Pon 27 Jul 2020

Kompromis voditeljev EU je okrepil tudi evro

Finančni paket za pomoč v sedanji krizi in prihodnji proračun območje evra krepita proti dolarju in funtu.

Po maratonskem sestankovanju so voditelji Evropske unije v noči s ponedeljka na torek minuli teden sklenili dogovor o tako imenovanem skladu za pomoč v času krize zaradi koronavirusa ter o proračunu EU za obdobje 2021–2027.

Za pomoč državam za izhod iz pandemije bo namenjenih 750 milijard evrov, od tega bo 390 milijard nepovratnih sredstev, kar je precej manj od prvotne pobude nemško-francoske osi v vrednosti 500 milijard evrov, in 360 milijard evrov posojil (namesto prvotnih 250 milijard evrov).

Najpomembnejši del ukrepov je Resilience and Recovery Facility (RRF), ki bo »težek« 312,5 milijarde evrov, kar zadeva nepovratna sredstva, skupaj s posojili pa kar 672,5 milijarde evrov. Prek RRF bodo države pridobile sredstva po točno določenem razrezu skupnega proračuna. Posledično se bodo znižala sredstva za programe EU4Health, Just Transition Fund in evropskega sklada za kmetijstvo.

Med vsemi državami bo največ pomoči prejela Italija, ki je z izkupičkom zadovoljna. Mediteranska država bo prejela 209 milijard evrov, kar je več od sprva predlaganih 173. Od tega je 82 milijard evrov nepovratnih sredstev in 127 milijard evrov posojil.

»Štiri varčne« države (Nizozemska, Švedska, Avstrija in Danska) so podobno relativno zadovoljne z izkupičkom. Poleg znižanja razmerja med nepovratnimi sredstvi in posojili ter nekaj zagotovil o »smotrni« porabi sredstev, namenjenih mediteranskim državam, so te članice dosegle zvišanje posameznih rabatov (denar, ki ga Evropska unija vrača nekaterim članicam zaradi neizkoriščenja denarnih sredstev), in sicer s 1576 milijonov evrov na 1921 za Nizozemsko, z 823 milijonov evrov na 1069 za Švedsko, z 287milijonov evrov na kar 565 za Avstrijo in z 222 na 322 milijonov evrov za Dansko.

Proračun EU za obdobje 2021–2027 ostaja nespremenjen pri 1072 milijardah evrov. Slovenija bo prejela skoraj 11 milijard evrov evropskih sredstev in ostaja neto prejemnica. Dogovor je lahko zgodovinski za razvoj fiskalne unije stare celine ter nadaljnjo integracijo EU. Poleg tega spominja na labodji spev Angele Merkel, ki je 1. julija prevzela tudi predsedovanje EU, ter predstavlja neke vrste dediščino za žensko, ki je močno zaznamovala Evropo na začetku 21. stoletja. Podobno bo francoski predsednik Emmanuel Macron lahko predstavil dogovor kot veliko zmago in bo posledično poskušal utrditi svojo krhko pozicijo v domači politiki.

Dogovor bo zelo verjetno pripomogel k apreciaciji evra proti drugim večjim valutam (predvsem ameriškemu dolarju in britanskemu funtu). Tako Američani kot Britanci imajo še vedno težave s koronavirusom ter protesti v zvezi s položajem manjšin v teh državah. Razmerji evro – dolar in evro – britanski funt sta pri približno 1,15 in 0,90. Verjamem, da se bo rast nadaljevala, še posebno kar zadeva razmerje do dolarja. Ciljna vrednost razmerja evro – dolar bo lahko do konca tekočega leta zrasla na 1,20 dolarja za evro.

Avtor: Erik Scheriani, analitik

 

Delo, rubrika Posel in denar, Svetovni trg; 25. 07. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2020

Preberite poročilo