Pet 26 Feb 2016

Koliko je še goriva v rezervoarju?

Verjamem, da ste mnogi ob prebiranju naslova pomislili, da bo beseda v tokratnem prispevku spet tekla o tekočem zlatu. Upravičeno, saj bo sredi letošnjega leta minilo dve leti od začetka neznosnega trenda, ki je ceno zahodnoteksaške nafte po medvedje razcefral na četrtine. Upravičeno, saj se zaradi omenjenih diskontnih cen dogajajo tektonski premiki v ekonomiki posameznih črpališč in energetskih družb, pa njihovih lastnikov in financerjev, v bonitetni sposobnosti držav izvoznic in držav uvoznic energentov, naposled tudi v razpoložljivem dohodku slehernika. Upravičeno, saj se v zadnjih dneh krepi navdušenje nekaterih večjih proizvajalk nafte o ustalitvi obsega črpanja, kar naj bi vodilo v krepitev ravni cen nafte. Upravičeno, saj se na račun energetske geostrategije dogajajo vojne v težko pojmljivih kombinacijah.

Pa vendar se osredotočimo na morda še pomembnejši razlog, ki vlagateljem letos krade spanec. Tisti med bralci, ki izkušnje na borznih parketih štejete v desetletju ali več, veste, da so se razmere po letu 2008 bistveno spremenile. Po vstopu centralnih bank, ki so s svojimi monetarnimi programi spodbujale gospodarstvo in predvsem ter z veliko večjim uspehom kapitalske trge, so se vlagatelji po otroško navadili na njihovo starševsko navzočnost, ki poseže v dogajanje nemudoma, ko razmere spolzijo iz vajeti.

Letošnji približno 20-odstotni padci na delniških trgih pa so najresneje do sedaj pokazali na omajano vero v vsemogočnost centralnih bankirjev in na tragičnost decembrske odločitve o zvišanju ključne obrestne mere v Združenih državah Amerike. Ob boku že obstoječih kvantitativnih programov in politike nizke, ničelne ali celo negativne obrestne mere, ki v luči bledih makroekonomskih kazalcev niso resnično okrepili gospodarske rasti, se upravičeno vprašamo, koliko je torej še goriva v rezervoarju monetarne politike centralnih bank?

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 27, 26. 2. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več