Pon 29 Feb 2016

Kmalu bo tretje zaporedno četrtletje zmanjševanja dobičkov

ZDA TEŽAVE IZ SEKTORJEV ENERGIJE IN SUROVIN, KI TRPITA ZARADI NIŽJIH CEN, POČASI PREHAJAJO TUDI V DRUGE DEJAVNOSTI

Prejšnji teden so analitiki Factseta, kjer zbirajo podatke o poslovanju ameriških podjetij, analizirali sezono objav rezultatov poslovanja v zadnjem četrtletju lani.

Po 87 odstotkih podjetij iz indeksa S&P 500, ki so že poročala o svojih dosežkih, lahko sklepamo o novem četrtletju z negativno rastjo čistega dobička; že tretjem zapored, kar bi se zgodilo prvič po tretjem četrtletju leta 2009. Povprečni padec dobička podjetij, ki so podatke objavila, in podjetij, ki jih še niso (gre za pričakovanja), znaša 3,6 odstotka glede na isto četrtletje lani, kar je sicer manj kot so pričakovali konec leta 2015 (3,9 odstotka).

V Factsetu ugotavljajo, da so imele na rezultate poslovanja pomemben vpliv rast efektivnega tečaja ameriškega dolarja in težave energetskega sektorja. Če izključimo energetska podjetja, ugotovimo, da so ameriška »blue-chip« podjetja povprečno povečala dobiček za 2,5 odstotka. Za pol odstotka so povprečno zrasli tudi prihodki. Še opaznejši vpliv na poslovanje podjetij je imel močan dolar. Podjetja, ki so ustvarila več kot 50 odstotkov prihodkov v ZDA, so imela 2,7-odstotno povprečno rast dobička, podjetjem z manj kot polovico prihodki, ustvarjenimi v ZDA, pa se je dobiček povprečno znižal za kar 11,2 odstotka.

Sektorska struktura poslovanja nam pokaže, da sta k negativni rasti dobička največ pripomogla sektorja energija in surovine. Energetska podjetja so povprečno zmanjšala dobiček za 73,7 odstotka, surovinska pa za 20,2 odstotka. Najvišjo rast dobička so dosegla podjetja iz sektorja telekomunikacije (79,1 odstotka oziroma 27,9 odstotka, če izključimo podjetje z izrazito enkratno koristjo) in zdravstvo (9,4 odstotka).

In kakšne so napovedi za letos? Dobički se bodo v prvem in drugem četrtletju menda še zniževali, na koncu leta pa naj bi bila rast pozitivna (3,4-odstotna). Kljub pozitivni pričakovani rasti bi bilo treba omeniti, da je napoved taiste rasti dobičkov leta 2016 pred dvema mesecema znašala 7,2 odstotka, kar pomeni, da so analitiki svoja pričakovanja bistveno popravili navzdol. Za negativne popravke sta bila tudi tokrat »odgovorna« sektorja energija in surovine, za katera se pričakuje 52,9- oziroma 2,5-odstotno znižanje dobička. Vlagatelji, ki izbirajo naložbe na podlagi rasti dobičkov, bodo delnice iskali med sektorji trajne potrošne dobrine, finance in zdravstvo.

Po dveh negativnih četrtletjih se je uveljavil izraz »recesija dobičkov«, ki mu bo zdaj verjetno sledila izpeljanka na trojček, tris itd. Kakorkoli že, težave iz dveh sektorjev, ki trpita zaradi nižje cene nafte in drugih surovin, počasi prehajajo tudi v druge sektorje. Od konca lanskega leta so analitiki pri prav vseh sektorjih izvajali negativne revizije napovedi. Če bodo tudi dejanske objave rezultatov sledile napovedim, bo zelo zanimivo spremljati odziv ameriške centralne banke. Napoved štirih dvigov obrestnih mer bi utegnila vse bolj hlapeti, retorika postopne normalizacije monetarne politike pa dobiti nov besednjak.

Tabela: Napoved rasti dobičkov za podjetja iz indeksa S&P 500
   prvo četrtletje 2016 (v %) 2016 (v %)
osnovne potrošne dobrine -2,4  3,5 
trajne potrošne dobrine 11,4  11,8 
energija -91,0  -52,9 
finance -2,1  8,8 
zdravstvo 3,5  7,6 
informacijska tehnologija -7,2  4,7 
industrija -10,6  3,1 
surovine -19,1  -2,5 
telekomunikacije 13,0  -6,2 
oskrba -0,5 3,0 

Vir: Facstset

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 30, 29. 2. 2016, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi