Pon 17 Jul 2017

Kje parkirati na praznem parkirišču?

Na borzah smo v tem mesecu doživeli nekaj podobnega popravku. Tako je glavni ameriški indeks Standard & Poor's 500 izgubil manj kot 2 odstotka, britanski okoli 2 odstotka, francoski CAC40 okoli 3 odstotke in nemški DAX30 okoli 4 odstotke.

Po drugi strani japonski TOPIX vztraja blizu dolgoletnih vrhov, zelo dobro pa vlagateljem v zadnjem obdobju uspeva v regiji razvijajočih se trgov. V času pisanja tega prispevka so se sicer tudi tisti borzni indeksi, ki so doživeli padce, praktično že vrnili na ravni, ki so jih osvojili pred tem.

Razmere na borzah so bile pred popravkom spokojne. Makroekonomski podatki so dosegali solidne ravni, komunikacija centralnih bank je bila jasna in za prihodnje mesece jasno postavljena, geopolitična tveganja niso presegala povprečja preteklih mesecev. Potem pa kot da se je v Frankfurtu in Washingtonu nekaj premaknilo. V komunikaciji centralnih bankirjev je prišlo do šuma, do odvečne poteze, do koraka preveč. Podobno kot takrat, ko pripeljete na prazno parkirišče in nekajkrat čisto po nepotrebnem zamenjate izbrano parkirno mesto.

V Evropi smo bili priča blagi transformaciji glavnega centralnega bankirja Draghija iz goloba v sokola. Presenetljivo, saj smo bili v preteklih mesecih vajeni, da je bil prav on glavni varnostnik, ki je zadrževal člane svoje ekipe pred skokom na oder postopnega opuščanja izrednih monetarnih ukrepov. Nasprotno je zdaj njegova ekipa – sicer z drugimi igralci kot v predhodnih primerih – začela blažiti bojda narobe razumljeno sporočilo glavnega guvernerja in vlagatelji so se pomirili.

Podobno se je zgodilo čez lužo. Potem ko je ameriška centralna banka v prvi polovici leta večkrat jasno izrazila pričakovanje o treh nadaljnjih dvigih ključne obrestne mere, je guvernerka Yellenova v tokratnem govoru pred kongresniki opozorila na kratek predah v makroekonomskih podatkih Združenih držav Amerike. Še posebej je opozorila na nižjo stopnjo inflacije, ki naj bi narekovala večjo postopnost pri spremembah ključne obrestne mere, kot je bilo pričakovano.

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 29, 15.7. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt