Pet 31 Jul 2020

Kje je povezava med gospodarstvom in kapitalskim trgom?

Dandanes marsikoga preplavlja nelagoden občutek pri dojemanju interakcije med največjim trgom kapitala na svetu in največjo ekonomijo na svetu. Zdi se, kot da »wall street« nadaljuje pot v prihodnost ne oziraje se na tegobe »main street-a«. Nelagodje krepi bodisi nezmožnost povezati trenutne razmere s primerljivimi razmerami v preteklosti bodisi je v ozadju nekaj, kar ima značilnost iracionalnega.

Spomnimo, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je dne 30. 1. 2020 razglasila pandemijo globalnih razsežnosti. 19. 2. 2020 je indeks ameriških delnic S&P500 zabeležil najvišjo vrednost v zgodovini. V vmesnem obdobju so se vrstila opozorila institucij o preteči nevarnosti nastopa globalne recesije, z možnimi razsežnostmi, ki jim v zgodovinskem kontekstu še nismo bili priča. Za spremembo sentimenta vlagateljev so bili potrebni trije tedni. Sledil je preobrat. Optimizem vlagateljev se je čez noč spreobrnil v paniko, ki je botrovala drastičnemu znižanju vrednosti indeksa S&P500. Dober mesec kasneje, natančneje 23. 3. 2020, se je indeks dotaknil dna in bil od zgodovinskega vrha oddaljen za 35 odstotkov.

Na grožnjo o nastopu nestabilnosti finančnega sistema in kolapsa ekonomije sta se vlada ZDA in centralna banka Fed z ukrepi odzvala hitro in silovito. Obljube ameriške vlade in drugih institucij, da se bodo na pretečo grožnjo odzvali z vsemi razpoložljivimi sredstvi, so zalegle. Od tedaj smo priča relativno hitremu okrevanju trga kapitala in rasti vrednosti indeksa S&P 500. Že izvedene konvencionalne in nekonvencionalne ukrepe, vključujoč tiste, ki naj bi še sledili, so si tržni deležniki prevedli kot zadostne, da bo okrevanje gospodarstva sledilo obliki črke V.

Takšna so bila razmišljanja v obdobju, ko je prevladovalo prepričanje, da se bo Covid-19 pustil obvladati in zatreti. Novejši podatki, vsaj kar se tiče Covid-19, kažejo, da temu ne bo tako. Poleg tega bo kmalu aktualno tudi vprašanje omejitev konvencionalnih in nekonvencionalnih spodbud (tako po obsegu kot tudi trajanju).

Razmere postajajo podobne tistim, ki smo jih opazovali v prvih treh tednih februarja 2020. In če si takoj po izbruhu pandemije svet še ni znal predstavljati in oceniti obsega posledic za gospodarstvo, je tokrat drugače. Razpolagamo s širšim naborom informacij o razsežnostih gospodarskih posledic in njihovega vpliva na dinamiko ne le ameriške ekonomije, temveč tudi globalne. Res je, da se je ameriško gospodarstvo začelo postavljati na noge, vendar se pred njim vnovič kopičijo ovire, ki bodo morda celo višje. Zagon novega vala pandemije je videti izrazitejši, kot je bil ob prvem.

Pogoji, ki bi nas navajali k sklepu, da je za nami najhujše, niso izpolnjeni. Edinstvenost trenutnih razmer in neprimerljivost podatkov otežujeta kakovost in prepričanje presoje. Kot ekonomist se sprašujem o resničnih posledicah pandemije na gospodarstvo, kar pa je z zgoraj omenjenimi svežnji pomoči še toliko bolj oteženo. Izkušnje izpred nekaj mesecev nam odpirajo tudi vprašanja o obsegu potrebnih ukrepov za zajezitev 2. vala. Teh dilem kapitalski trg - kot tako imenovani napovedni mehanizem – kot kaže, nima.

Avtor: Roman Zidarn, glavni ekonomist

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt