Tor 7 Aug 2007

Kje je dno?

Na svetovnih delniških trgih je od prejšnjega meseca naprej prisotna velika volatilnost, ki jo je povzročila vsesplošna razprodaja delnic na borzah.

Tako so glavni svetovni indeksi izgubili kar nekaj odstotkov vrednosti, razlog pa je bil v glavnem propad dveh hedge skladov, ki jih upravlja Bear Stearns. Vse oči investitorjev so uprte v posojila za hiše, ki jih dajejo hedge skladi slabim kreditojemalcem po visokih obrestnih merah. Vse to se odraža v povečanju zahtevane donosnosti oz. povečanju kreditnih pribitkov. Tudi napovedano zviševanje obrestnih mer v Evropski centralni banki in angleški centralni banki ter relativno visoka obrestna mera v ZDA vliva skrb investitorjem, da bo dražje zadolževanje povzročilo upočasnitev vala prevzemov in združitev in okrnilo dobičke podjetij. Dodatno se na trgih zmanjšuje vpliv tako imenovanega pojava »carry trade«, ki pomeni startegijo, da se investitorji zadolžujejo po relativno nizkih obrestnih merah, in denar nalagajo v bolj donosne naložbe (delnice). Na splošno pa analitiki pričakujejo, da se bo volatilnost na trgih počasi umirila in bo prišlo do rasti tečajev, saj se bo izkazalo, da so borzni igralci s prodajami preveč pretiravali. Na to kažejo zelo dobri četrtletni rezultati podjetij in ugodna vrednotenja, zato je trenutno med investitorji najpogostejše vprašanje, kje je dno, in kdaj se bo zgodil obrat.

Ker se trenutno nahajamo v sezoni objav, kjer podjetja objavljajo rezultate poslovanja za drugo četrtletje, je na tem mestu primerno, da si to pobližje pogledamo. Dodaten razlog najdemo tudi v tem, da se investitorji morajo zavedati, da sta na dolgi rok dve izmed najpomembnejših determinant, ki določajo ceno delnic, dobički podjetij in obrestne mere. Če pogledamo rezultate podjetij v glavnem ameriškem indeksu S&P 500, kjer je do sedaj objavilo 299 podjetij oz. skoraj 60 odstotkov, ugotovimo, da podjetja poslujejo zelo dobro. Pozitivna pričakovanja so prevladovala nad negativnimi v razmerju 3,7:1. Mediana rasti dobičkov znaša 12,78 odstotka, kar kaže, da bo tudi v tem kvartalu dosežena dvoštevilčna rast in to že dvajsetič zapored, saj je pričakovana rast podjetij, ki bodo še poročala 10,87 odstotka.

Trenutno je vodilni sektor po rasti dobičkov energetski z rastjo 26,7 odstotka, sledi sektor javne oskrbe z 21 odstotno rastjo in farmacije s 17,3 odstotno rastjo. Najslabši med sektorji so telekomunikacije (0,3 odstotkov), sledi sektor materialov (6,1 odstotkov) in finančni sektor (7,7 odstotka). Če gledamo na letni ravni, se za letošnje leto pričakuje, da bo rast dobičkov ostala zdrava, zelo verjetno dvoštevilčna, za naslednje leto pa analitiki pričakujejo še večjo rast in sicer 11,6 odstotno. Vse to kaže, da se bo trend rasti cen delnic slej ko prej nadaljeval, saj večina kazalcev kaže v prid delniškim trgom, ki so trenutno, lahko mirno rečemo, podcenjeni. Zato imajo vlagatelji sedaj lepo priložnost, da pri ugodnih kazalnikih vrednotenja vstopijo na trg in investirajo prihranke, ki so jih temu namenili.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo