Tor 31 Jul 2012

Kitajsko gospodarstvo se ohlaja

Kitajsko gospodarstvo se ohlaja. Gospodarska rast, merjena s stopnjo rasti bruto domačega proizvoda na letni ravni se znižuje že vse od sredine leta 2010. Potem, ko je gospodarska rast še v prvem četrtletju znašala 8,1%, se je v drugem četrtletju spustila na 7,6 %.

Kitajsko gospodarstvo je predvsem izvozno usmerjeno. Zmanjšano povpraševanje v ZDA, predvsem pa v EU, ki jo pesti finančna kriza, vpliva na slabši gospodarski položaj na Kitjaskem. Sicer ZDA in EU niso edini trgi, kamor kitajsko gospodarstvo izvaža. V zadnjem času namreč raste izvoz na trge razvijajočih se držav, predvsem tistih v Latinski Ameriki, ki jih kriza ni toliko prizadela. Upad izvoza v ZDA in EU je tako deloma kompenizarn z rastjo izvoza v države v razvoju, ki tako zavzemajo vse večji delež v celotnem kitajskem izvozu. Vseeno ima rast kitajskega izvoza trend zniževanja že vse od prve polovice leta 2010. Domačo proizvodnjo spodbuja tudi rastoče domače povpraševanje. Stopnja rasti maloprodaje je v drugem četrtletju 2012 znašala 13,7 %, vendar pa je od začetka leta opazen trend zniževanja te stopnje rasti. Industrijska proizvodnja zaradi zmanjšanega domačega in tujega povpraševanja prav tako beleži zmanjšanje stopnje rasti. Ta je v drugem četrtletju letos znašala 9,5 %, pri čemer je opazen trend zniževanja stopnje rasti vse od konca leta 2009.  

Sicer je glede kitajske statistike vse več ugibanj, da so podatki prirejeni, in da so dejanske stopnje rasti nižje kot uradno objavljene.

Glede na razvite države ima Kitajska precej možnosti za ukrepanje tako pri monetarni kot pri fiskalni politiki. Kitajske obrestne mere so trenutno glede na razvite države visoke, in ima centralna banka možnost, da jih zniža.  Kitajska centralna banka je tako v juniju znižala obrestno mero iz 6,56 % na 6,31%, julija pa je, nekoliko nepričakovano, obrestno mero še dodatno znižala na 6%. Običajno kitajska centralna banka, ko želi spodbuditi kreditiranje, zniža nivo obvezne rezerve, tokrat pa je posegla po drugačnih ukrepih. Investitorji so vse bolj uprti v kitajsko državo, od katere pričakujejo dodatne spodbude za gospodarstvo. Kitajska država ni bistveno zadolžena, devizne rezerve pa so večje od 3200 milijard USD. Tako bi lahko izvedli tudi večji paket ukrepov za spodbudo gospodarstva. Pričakuje se, da bodo ti ukrepi, v kolikor bo do njih dejansko prišlo, usmerjeni predvsem v izgradnjo infrastrukture.

 

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.   

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več