Pon 5 Okt 2015

Kitajski zmaj bo še omogočal priložnosti

KITAJSKA NE MORE VZDRŽATI DVOŠTEVILČNE RASTI, AMPAK DO SEDEMODSTOTNO

Letos poleti smo bili priča zlomu kitajske borze, ki investitorjev širom po sveta ni pustila ravnodušnih. Nekateri menijo, da je bil padec borze posledica ohlajanja kitajskega gospodarstva in da ima lahko tudi globalne posledice.

Od sredine junija, ko so se borzni tečaji obrnili navzdol, do konca avgusta je borzni indeks borz v Šanghaju in Shenzhenu izgubil 37 odstotkov vrednosti, merjeno v lokalni valuti oziroma 38 odstotkov, če donose merimo v evrih. Septembra se je stanje na trgu stabiliziralo. Borzni padec je dosegel takšne razsežnosti, da je intervenirala celo država.

Postavlja se vprašanje, zakaj se je zgodil takšen upad. Vzrokov ni treba iskati kaj daleč nazaj v zgodovino. Dovolj je, da pogledamo, kaj se je dogajalo konec lanskega leta in na začetku letošnjega. Veliko investitorjev, predvsem domačih fizičnih oseb, se je zadolžilo in kupovalo delnice na domačih borzah. Njihovo povpraševanje je dvignilo tečaje delnic in privabljalo vedno nove investitorje, ki so bili željni hitrega zaslužka. Ti so še dodatno dvigovali tečaje delnic in začel je nastajati borzni balon. Vrednotenja delnic niso imela veliko zveze s poslovanjem podjetij. Bilo je le še vprašanje časa, kdaj se bodo tečaji obrnili navzdol. Ko se borzni balon razpoči, tečaji navadno zelo hitro padejo, kar povzroči stampedo – vsi se hočejo nenadoma znebiti delnic, ki padajo.

Da bi preprečila večji padec tečajev, je država ustanovila poseben sklad, ki je kupoval delnice nekaterih podjetij, ki so jih tržni udeleženci množično prodajali. Verjetno je bil cilj tega sklada tudi to, da se prepreči nastanek slabih kreditov, ki bi bremenili banke, saj bi pri večjem padcu hitro lahko nastal položaj, ko nekateri ne bi bili več sposobni vrniti kreditov, ki so jih najeli za trgovanje na borzi.  

Pri vsem tem je treba omeniti, da tuji investitorji pri tem večinoma niso bili udeleženi. Le malo jih namreč investira na borzi v Šanghaju ter Shenzhenu. Večina jih na kitajski trg investira preko borze v Hongkongu, ki je za tuje investitorje dostopnejša, gibanje tečajev pa ni vedno skladno s  trendom z drugih dveh kitajskih borz. Tako se izgube z borz v Šanghaju in Shenzhenu niso mogle v bistvenem delu preliti na globalne investitorje.

Že več let je znano, da kitajsko gospodarstvo ne more ves čas rasti po dvoštevilčnih stopnjah in da se bo v prihodnosti ta številka verjetno gibala okoli sedem, verjetno kasneje tudi okoli pet odstotkov. Te stopnje so še vedno višje kot v večini drugih držav. Tako bo kitajski zmaj v prihodnosti še vedno omogočal investicijske priložnosti.

Graf: Kitajska rast BDB v odstotkih

Vir: Bloomberg

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 30, 5. 10. 2015, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več