Sob 26 Sep 2015

Kitajski posli

Zvišana volatilnost, ki je prisotna na kapitalskih trgih od sredine poletja, ima epicenter (ali vsaj enega od njih) na Kitajskem. Ohlajanje drugega največjega svetovnega gospodarstva je že dalj časa trajajoča skrb, a poletni meseci so dali vlagateljem na znanje, da so se razmere (morda) poslabšale. Začelo se je s pokom borznega balončka na lokalni borzi, ki so mu sledili bolj in manj konvencionalni prijemi zajezitve padcev (kot na primer aretacije zaradi domnevnega širjenja negativnih novic). Avgusta je nato prišlo še do devalvacije juana za dva odstotka. Ekonomist Eichengreen meni, da je šlo za tipično napačno politiko menjalnega tečaja. Če so želeli s pocenitvijo domače valute dvigniti mednarodno konkurenčnost domačih podjetij, potem je bila dvoodstotna devalvacija preblaga. Izvoznikom – v glavnem gre za proizvodna podjetja – namreč konkurenčnost pada hitreje zaradi rasti stroškov plač, ki znaša okoli deset odstotkov letno. Če pa oblasti nameravajo pomagati gospodarstvu s postopno devalvacijo, bodo posledice še toliko slabše. Vlagatelji, ki pričakujejo slabitev valute, bodo še intenzivirali odliv kapitala s Kitajske, kar bo povzročilo zaostrovanje razmer v finančnem sistemu in upad investicij.

A celotni zaplet bi lahko bil zgolj posledica nespretnega tempiranja in komunikacije ukrepov. Nastanek borznega balončka so brez dvoma povzročili tudi državni mediji z nagovarjanjem prebivalstva, naj vlagajo v delnice. A naslovnice so močno spominjale na nagovore bivšega ameriškega predsednika Busha, naj ljudje posedujejo nepremičnine, posledice česar je leta 2008 občutil ves svet. V nasprotju z ZDA padec kitajske borze gospodinjstvom ne bo povzročil toliko preglavic (po oceni podjetja Vanguard delnice predstavljajo le devet odstotkov premoženja kitajskih gospodinjstev). Tudi poskusi omilitve poka balončka za razviti svet niso bili tako »originalni«. In sama devalvacija; do nje je prišlo, ker je centralna banka spremenila izračun dnevnega menjalnega tečaja. Z novo metodo so želeli valuto bolj izpostaviti tržnim zakonitostim, k čemur Kitajsko že dolgo pozivajo mednarodne inštitucije. Padec vrednosti juana se je zgodil, ker so k temu težili tržni pritiski, po mnenju mnogih je namreč kitajska valuta še vedno precenjena.

Nas torej lahko dogajanje na Kitajskem upravičeno skrbi? Proizvodni in izvozni sektor na Kitajskem se brez dvoma ohlajata, a hkrati so razmere v storitvenem sektorju zadovoljive. Oblasti učinkovito sporočajo namero o tranziciji od proizvodno-izvoznega k storitveno-potrošniškemu gospodarstvu. Bolj malo pa je znanega, kakšne posledice lahko pričakujemo. V tolažbo so nam »obrambni« mehanizmi, s katerimi razpolaga Peking: presežek na tekočem računu plačilne bilance, obsežne mednarodne rezerve ter obstoj kontrol nad kapitalskimi tokovi. Morda bi se morali raje vprašati, ali imajo države, ki so pomembno odvisne od kitajske proizvodnje, ustrezne rezervne načrte?

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 26. 9. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič