Čet 3 Feb 2011

Kitajski nepremičninski trg se trmasto upira vladi

Vlagatelji so 17. januarja v glasilu kitajskega statističnega urada China Information News zasledili, da so se cene nepremičnin v 70 mestih zvišale že devetnajsti mesec zapored in to kljub dosledni restriktivni monetarni in še posebej stanovanjski politiki. Rast cen je bila sicer nižja od pričakovanj analitikov in je znašala 6,4 odstotka glede na leto prej, medtem ko je bila mediana pričakovanj trga postavljena celo na 7,0 odstotka. Glede na mesec prej so se cene povišale za 0,3 odstotka, pri čemer je 0,5-odstotna rast cen obstoječih stanovanj zopet prispevala glavni delež.

Še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da je promet z nepremičninami od najnižjih ravni lanskega oktobra poskočil za kar 100 odstotkov, napihnjene cene pa so začeli opažati tudi v mestih drugega razreda, kamor se je očitno preselilo zanimanje vlagateljev, potem ko so bili deležni ostrih prepovedi v mestih prvega razreda. Pričakovano smo bili v dobrem tednu deležni predstavitve novega svežnja ukrepov, s katerimi želi kitajska vlada zajeziti poplavo likvidnih sredstev, ki se stekajo na nepremičninski trg. Medtem ko se zaradi vse višje pričakovane inflacije preko poviševanja stopnje obveznih rezerv in zviševanja temeljne obrestne mere opazno zaostruje politika centralne banke, so se za dodatno, že tretje ciljno zaostrovanje pogojev poslovanja na nepremičninskem trgu po aprilu in septembru lani odločili tudi vladni voditelji. Med osmimi ukrepi so najpomembnejši, da se za nakupe drugih domovanj zahteva ne le 50-odstotni pač pa 60-odstotni polog, da se v štiridesetih izbranih mestih prepove nakup drugega domovanja, da se dosledno upošteva davek na promet nepremičnin in da se lokalne oblasti zavežejo k razkritju cene za vse novogradnje v letu 2011.

Dodatno bi lahko na omilitev vročih nepremičninskih razmer vplivali načrti o gradnji desetih milijonov subvencioniranih stanovanjskih enot, kar predstavlja kar 70-odstotno povečanje glede na leto prej. Vlagatelji bi morali biti ob tem pozorni na porazdelitev bremena, ki ga ta investicija predstavlja. Glede na to, da opaznejših sredstev v proračunih ni opaziti, analitiki predvidevajo, da bodo stroški na nek način prevaljeni na podjetniški sektor, bodisi preko višjih davkov bodisi preko »subvencioniranih« cen storitev brez podpore države. Ekonomski sektorji, ki jih velja zato podrobneje oceniti, vključujejo nepremičninska podjetja in predvsem bančni sektor.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2020

Preberite poročilo