Sre 24 Okt 2007

Kitajski balon ali kitajska priložnost?

V Aziji se pojavljajo trije medsebojno povezani trendi v verigi svetovne ekonomije. Urbanizacija tretjega sveta je pomemben dejavnik, saj se je delež prebivalstva v mestih od leta 1950 podvojil na 40%, do leta 2030 pa naj bi znašal že 60%. Kazalec urbanizacije pri razvitih gospodarstvih znaša 76%. Urbanizacija pa je v zadnjem obdobju pozitivno vplivala na življenjski standard zaradi naslednjih dveh trendov.

Globalizacija ekonomskih aktivnosti, ki je v začetni fazi pomenila selitev proizvodnje v države tretjega sveta, se je zaradi tehnologije ter cenejšega prevoza razširila tudi na storitveni sektor (zdravstvo, šolstvo, finance, logistika,…). Zaradi izboljšanega standarda so tretje države vse manj izvozno odvisne, saj generirajo vse večje lastno povpraševanje.
Rast kreditiranja prebivalstva je naslednji trend, ki se je šele začel dobro razvijati z bolj sproščeno politiko bančnega sektorja; kreditiranje prebivalstva pa ima multiplikativni efekt, saj povzroča večjo potrošnjo prebivalstva.
To so temeljni trendi, ki zmanjšujejo odvisnost od zahodnih gospodarstev in zagotavljajo nadaljnjo gospodarsko rast.

Kitajska nesporno vodi v regiji v smislu gospodarskega razvoja in je tudi vlečni konj ne samo azijskega gospodarstva temveč v vse večji meri tudi svetovnega. Tuji rezidenti so pri naložbah v kitajske delnice omejeni predvsem na podjetja, ki kotirajo v Hongkongu (rdeči čipi in H-delnice). V obratni smeri velja isto, saj so kitajski rezidenti omejeni predvsem na nakup A-delnic ki kotirajo v Šanghaju in Shenzenu, v tuje delnice pa ne smejo nalagati (ovire so tudi pri naložbah v Hongkongu). Rast domačega povpraševanja po delnicah je zaradi omejevanja naložb v tujino potisnila indeks kitajskih delnic CSI 300 v zadnjem letu za neverjetnih 300 odstotkov višje. Razlog je tudi v majhnem deležu delnic v obtoku, saj je vlada še vedno udeležena z 70 do 80 odstotki v pomembnejših podjetjih. V zadnjem času zasledimo vse več novic o pregrevanju kitajskega trga, ki bi ga vlada lahko ohladila že z odprodajo državnih deležev. Te rešitve pa ni in je tudi ne bo kmalu na vidiku. Namesto tega je vlada poskušala ohlajati trg z opozorili o nevarnosti investiranja v delnice, z dvigom davka na borzne transakcije in s pritiski na banke naj ne dajejo kreditov za nakup delnic. Ukrepi seveda niso zalegli, zato so se nazadnje spomnili nove rešitve, in sicer da bodo (pod določenimi pogoji) dovolili svojim državljanom investirati v kitajska podjetja, ki kotirajo na borzah v Hongkongu in Singapurju. Na podlagi te novice se je indeks kitajskih podjetij v Hongkongu povzpel za 48 odstotkov v zadnjih treh mesecih.
Kljub strmi rasti indeksa v Hongkongu zadnje mesece pa znaša mediana diskonta med istimi podjetji, ki kotirajo na Šanghaju ter v Hongkongu okoli 65 odstotkov. To pomeni da lahko odprtje trga za kitajske sklade in druge investitorje povzroči pravo nakupno mrzlico v Hongkongu (delno tudi Singapurju), ter do neke mere zapiranje diskontov med trgoma.

Klub relativno visokim statičnim kazalcem vrednotenja so pričakovanja glede rasti prihodkov in dobičkov kitajskih podjetij nadpovprečna, če pa k temu prištejemo še pričakovani naval kitajskih investitorjev lahko verjamemo, da bo Hongkonška borza vsaj še kakšno leto nadaljevala svoj trend nadpovprečnih donosov.

Saso Ivanović, Direktor sektorja za upravljanje z investicijskimi skladi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič