Sob 28 Apr 2018

Kitajska se z reformami odpira svetu

Kitajska je s skoraj tretjinskim deležem največji predstavnik trgov v razvoju, ki so v zadnjih letih navduševali vlagatelje s svojim donosom.  

Letošnje prvo trimesečje sicer še ni najobetavnejše, saj donosnost znaša okoli nič odstotkov, vendar tudi drugi razviti trgi ne odstopajo. Delno lahko zasluge za tako donosnost pripišemo stopnjevanju negotovosti zaradi groženj Severne Koreje, trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko ter zaostrovanju razmer in uvedbi sankcij proti Rusiji.

Kitajska je pred kratkim objavila gospodarsko rast za prvo četrtletje letos, BDP je v primerjavi z lanskim prvim četrtletjem zrasel za 6,8 odstotka, kar je zelo dobro in kitajskemu predsedniku Xi Jinpingu omogoča uresničitev njegovih obljub, to so finančna stabilnost, zmanjšanje revščine ter zmanjševanje onesnaženosti.

Kitajska centralna banka je za eno odstotno točko zmanjšala zahtevani delež sredstev, ki jih morajo banke zagotoviti za obvezne rezerve pri centralni banki, pri tej potezi pa ne gre za neki nov premik v monetarni politiki, ampak je namen optimizacija likvidnosti in posojil.

Guverner kitajske centralne banke je napovedal, da naj bi se v kratkem zgodile večje reforme, predvsem naj bi postal domači finančni trg dostopnejši tujim vlagateljem, povečali bodo zaščito intelektualne lastnine, ustvarili bodo atraktivnejše okolje za nove investicije, močno bodo znižali uvozne carine na avtomobile, ladje in letala.

Iz Indije, ki je v azijski regiji tretje največje gospodarstvo, prihajajo zelo spodbudni makroekonomski kazalniki, saj naj bi po napovedih njihove centralne banke BDP letos zrasel za 7,4 odstotka. Zapiski z zasedanja članov centralne banke na začetku aprila so nakazali, da bi centralna banka v prihodnjih mesecih celo utegnila zvišati temeljno obrestno mero, ki je na šestih odstotkih. 

GRAF: Gibanje indeksov MSCI razvijajoči trgi,  MSCI Indija ter MSCI Kitajska v zadnjih dveh letih v % v EUR

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi d.o.o.

Delo: BORZNA ANALIZA| TRGI V RAZVOJU| KITAJSKA, 29.4.2018

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več