Pon 24 Aug 2020

Kitajska pot okrevanja

Čeprav je v prvem četrtletju kitajsko gospodarstvo doživelo padec BDP, je v drugem doseglo rast.

Kitajsko gospodarstvo je v drugem četrtletju ponovno doseglo rast BDP v višini 3,2 odstotka, kar je bilo nad pričakovanji analitikov, ki so pričakovali 2,4-odstotno rast. Borzni indeksi pričakujejo tudi nadaljnje okrevanje gospodarstva.

Makroekonomske objave v avgustu so bile kar spodbudne, saj so stopnje rasti glede industrijske proizvodnje na podobnih ravneh kot lani. Industrijska proizvodnja v juliju je bila tako 4,8 odstotka više kot v enakem obdobju lani. Za kitajsko gospodarstvo je gonilo rasti notranja potrošnja. Prodaja na drobno je julija glede na enako obdobje lani doživela padec v višini 1,1 odstotka, kar je daleč od ravni v preteklem letu, ko se rast potrošnje v prodaji na drobno ni spuščala pod sedem odstotkov.

Deloma so bile vzrok za to poplave v industrijsko najrazvitejšem delu države, na vzhodni obali, ki so povzročile precej škode. Čedalje pomembnejše za gospodarsko rast so tudi storitve. Vrednost indeksa Caixin PMI Services je po avgustovski raziskavi znašala 54,8, kar pomeni, da so vodje nabave v podjetjih v sektorju storitev še vedno pozitivno razpoloženi.

Izvoz je na letni ravni v juliju zrasel za 10,1 odstotka glede na enako obdobje lani, kar je pozitiven signal glede tujega povpraševanja. Umirila se je tudi inflacija, ki je v začetku leta presegla pet odstotkov. Julijski podatek je 2,7 odstotka, kar je sicer še vedno nekoliko nad vrednostmi iz preteklih let.
 

Izzivi z ZDA

Kitajska je zajezila pandemijo, uspešno kontrolirajo tudi posamične izbruhe okužb, kar jim omogoča, da lahko gospodarstvo deluje brez večjih omejitev. Potrošniki se selijo v spletne trgovine. Okrevanje se je začelo tudi pri letalskih prevozih, v sektorju nepremičnin pa ponekod že razmišljajo o ukrepih za ohladitev trga, saj so cene stanovanj precej zrasle.
Še vedno pa ostajajo izzivi, ki so predvsem odvisni od ZDA. Zaradi novembrskih volitev se utegne predvolilna kampanja v prihodnjih mesecih zaostriti, pri čemer niso izključeni ukrepi, ki bi prizadeli kitajsko gospodarstvo. ZDA želijo omejiti kitajskega tehnološkega giganta Huawei, da bi dostopal do kakovostnih čipov za mobilne telefone, poskuša pa se jim tudi omejiti trg za mobilno telefonijo pete generacije. Pritiska se še na druga kitajska tehnološka podjetja, da prodajo svoje poslovanje v ZDA. Za zdaj še ni govora o zviševanju carin oziroma postavljanju drugih trgovinskih omejitev, vendar v prihodnjih mesecih tudi to ni izključeno.

Investitorji na kitajskih borzah so sicer optimistični. Kljub obupnemu začetku leta je indeks CSI 300, ki meri donose delnic na borzah v Šanghaju in Šenženu letos pridobil 10,1 odstotka vrednosti. Indeks kitajskih delnic, uvrščenih na borzo v Hongkongu, HSCEI, je v istem obdobju izgubil 12,3 odstotka vrednosti, pri čemer je treba poudariti, da ta indeks ne vključuje delnic večjih tehnoloških podjetij, katerih cene so najbolj zrasle.

Za to je bolj merodajen donos indeksa MSCI China, ki te delnice vključuje, letos pa je pridobil 8,2 odstotka vrednosti. Vsi donosi so merjeni v evrih, zaradi apreciacije evra pa so v lokalni valuti še višji.

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec sklada

Objavljeno v: Delo, 22. 8. 2020, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več