Sob 9 Jan 2016

Kitajska poskrbela za slab začetek leta

Prvi trgovalni teden v novem letu se je začel povsem v znamenju rdeče barve, za kar je poskrbela Kitajska. Slabši podatek o indeksu nabavnih managerjev PMI za Kitajsko je bil sprožilec več kot 7 odstotnega enodnevnega ponedeljkovega padca na kitajski borzi. Padci so se nadaljevali ves teden zaradi depreciacije kitajske valute nasproti dolarju.

Med večjimi svetovnimi indeksi je največ izgubil nemški index DAX30, od ponedeljka do četrtka 8 odstotkov  vrednosti, sledil mu je evropski index Euro Stoxx50 s šest odstotnim padcem. Le malo pod 5 odstotkov sta izgubila italijanski index FTSEMIB in francoski CAC 40. Tudi ameriški index S & P500 je v evrih izgubil okrog  5 odstotkov. Padci so se v petek po intervenciji kitajskih oblasti na valutnem trgu, kjer so referenčno vrednost yuana postavili nekoliko višje, in po novih napovedih državnih podjetij, da bodo kupovala delnice nekoliko ustavili.

Pri trgovanju v zadnjem tednu velja še omeniti dogajanje v povezavi s ceno nafte, ki je v četrtek prvič po 12 letih padla pod 33 dolarji. Tako nizko ni bila niti v času velike krize leta 2008. Velika večina analitikov pričakuje, da bo cena črnega zlata v prvi polovici tega leta še padla, zaradi politike Savdske Arabije in posledično presežne ponudbe. Vseeno pa se pričakuje, da bo cena konec leta krepko višja. Tako na primer investicijska hiša Goldman Sachs pričakuje, da bo povprečna cena nafte letos 44 dolarjev. Prav nizka cena nafte je zaslužna, da naj bi energetski sektor, prvič v zadnjega pol stoletja, izkazal padec operativnega dobička in tako močno vplival na manjšo rast dobička ameriških podjetij v indeksu S & P500.

Lahko bi rekli, da se je v zadnjih nekaj dneh, že drugič po lanskem avgustu, videlo, kako je Kitajska pomembna ne samo za vse večje svetovne borze ampak tudi za večino surovinskih trgov. Strah investitorjev ni le v ohlajanju Kitajske, temveč tudi pri tečajnih vojnah, če bi se slučajno Kitajska odločila za večjo devalvacijo njihove valute yuana. Svetovno znani investitor George Soros pravi, da z devalvacijo Kitajska izvaža svoje probleme. Verjeti je, da Kitajski vseeno ni v interesu šibka valuta, saj jo je v zadnjem času poskušala čim bolj internacionalizirati in vključiti v mednarodne tokove. Prav zaradi tega je pričakovati, da se bodo trenutne negotovosti, podobno kot so se lani po avgustovskih padcih, pomirile. Nakupni tečaji  so vsekakor krepko nižji.

Avtor: mag. Radivoj Pregelj, Triglav Skladi, d.o.o.

Objavljeno v: Dnevnik, str. 8, 9. 1. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt