Pon 11 Jan 2010

Kitajska ostaja vlečni konj

V letošnjem letu naj bi se globalno gospodarstvo po hudih pretresih v letu 2008 in prvih znakih okrevanja v letu 2009 dodatno stabiliziralo. Analitiki sicer ne pričakujejo spektakularnih obratov in s tem visokih stopenj rasti gospodarstev, kljub temu pa je opazno, da se te že približujejo dolgoletnim povprečjem. Gonilo globalne dinamike naj bi tako kot v prejšnjem letu predstavljale razvijajoče azijske države, kjer prednjačita Kitajska in Indija ter ostale države, ki jih redno uvrščamo v tako imenovano skupino BRIC držav na čelu z Brazilijo in Rusijo. Vse večja kupna moč potrošnikov v teh državah, bogata založenost z naravnimi viri in v primerjavi z bolj razvitim svetom zdrav finančni sektor predstavljajo osnove gospodarskega in borznega optimizma v letošnjem letu. Hkrati se mnogim poraja vprašanje vzdržnosti trenutnega gospodarskega razcveta v luči izrednih ukrepov, ki so jih bile primorane vlade in druge pristojne institucije sprejeti v preteklih dveh letih in, kar je morda še bolj pomembno, način njihovega umika iz finančnega sistema. Ti strahovi bodo po drugi strani glavni povod za morebitne borzne popravke.

Prav je, da na tem mestu dodatno pozornost posvetimo glavnemu gonilu letošnjega gospodarskega razcveta – Kitajski. Pričakovana stopnja rasti kitajske ekonomije v naslednjih dveh letih znaša okoli 9 odstotkov, pri čemer naj bi se delež izvoznega sektorja in investicij vztrajno zniževal, povečeval pa delež zasebne potrošnje. Prav na Kitajskem lahko pričakujemo prve zametke naslednjega velikega izziva za makroekonomiste, in sicer pojava inflacije, ki je v državi z najštevilčnejšim prebivalstvom v veliki meri posledica izredno sproščene kreditne politike poslovnih bank predvsem v prvi polovici leta 2009. Tako naj bi inflacija v letu 2010 znašala 3,4 odstotka, medtem ko je bila v letu 2009 celo negativna. Vodilni možje kitajske centralne banke bodo tako verjetno že v prvi polovici leta prisiljeni poseči ne le po ukrepih zviševanja temeljnih obrestnih mer pač pa tudi po višji stopnji obveznih rezerv ali dekretu zmanjšanja obsega odobrenih posojil.

Pričakovane donosnosti delniških indeksov naj bi se letos približale zgodovinskim dolgoletnim povprečjem, ki znašajo okoli 10 odstotkov. Pri tem analitiki pričakujejo boljšo prvo polovico leta, medtem ko naj bi v drugi polovici leta pritisk na borzne tečaje vršili vse višja inflacija ter ohlajanje gospodarstva po umiku stimulativnih ukrepov. Za delniške trge lahko ob upoštevanju zgoraj omenjenih scenarijev pričakujemo težje leto kot lansko, ki se je kljub težkemu začetku končalo sanjsko.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo