Pon 15 Feb 2016

Kitajska: leto opice se je začelo z »minusom«

ČE BO JUAN IZGUBLJAL VREDNOST, TO NE BO DOBRO ZA DELNICE            

Kitajci so pretekli teden vstopili v novo leto, ki bo po kitajskem horoskopu v znamenju opice, ta znak pa napoveduje splošno ugodno leto. Kljub temu so delniški trgi ob odprtju po tridnevnem premoru precej izgubili vrednost. Strah pred morebitno ohladitvijo svetovnega gospodarstva oziroma recesijo ter problemi na Kitajskem v zvezi z nepremičninskim trgom ter ohlajanjem gospodarstva se še ni polegel, zato vlagatelji kljub v splošnem nizkim vrednotenjem zapuščajo ta kapitalski trg. Tudi napovedi o kitajski valuti juanu, ki naj bi v prihodnje izgubljal vrednost, da bi bilo kitajsko gospodarstvo konkurenčnejše, negativno vplivajo na delniški trg.

Začetek letošnjega leta gotovo ni po godu vlagateljem, vendar makroekonomski podatki vsaj kar zadeva Kitajsko niso skrb vzbujajoči, ampak gre verjetno za psihološki pritisk, kar ob visoki volatilonosti vodi do čezmernih prodaj, ki se izrazijo v podcenjenosti tečajev na borzah. Kitajska kot največji razvijajoči se trg je v dobri kondiciji, podobno velja za Južno Korejo. Države, ki so zelo odvisne  od cen energentov in surovin, kot so Brazilija, Rusija ali Južna Afrika, objavljajo skrb vzbujajoče makroekonomske podatke, zato je treba biti pri investiranju na te trge zelo previden, tudi v smislu napovedi analitikov, da bodo ostale cene surovin in energentov na nizkih ravneh za daljše obdobje.

Kitajska centralna banka ima na voljo instrumente monetarne politike, ki jih bo, če bo treba, uporabila, kar bo pozitivno vplivalo na delniške trge. Ob pritoku objav dobrih makroekonomskih podatkov lahko pričakujemo krepitev tečajev kitajskih delnic, zato so trenutne ravni za pogumne vlagatelje lahko dobra vstopna točka, je pa treba poudariti, da so zaradi nejasnosti, kje točno je kitajsko gospodarstvo, tveganja nadpovprečno visoka. 

GRAF: Hang Seng v indekstnih točkah

Vir: Bloomberg

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 30, 15. 2. 2016, rubrika: Trgi v razvoju

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt