Čet 12 Mar 2009

Kitajska kot rešiteljica?

V trenutnih nezavidljivih svetovnih gospodarskih razmerah se pozornost vlagateljev, ekonomistov in ostalih zainteresiranih pogosto seli na Kitajsko, ki naj bi predstavljala še eno redkih preostalih trdnjav gospodarske vitalnosti. To se kaže tudi v izredni donosnosti kitajskega lokalnega delniškega trga, ki dosega letos več kot 25-odstotno donosnost merjeno v evrih, ne glede na to, da je večino tega dosežka potrebno pripisati povečani kreditni dejavnosti bank, iz katerih likvidna sredstva v večini odtekajo prav na šanghajski borzni parket.

Dejstvo je, da le na Kitajskem še lahko govorimo o gospodarski rasti, čeprav se ta sunkovito ohlaja. Tako je še v letu 2008 znašala blizu 10 odstotkov, letos pa naj bi se približala sedmim odstotkom, kar nekateri analitiki že označujejo za recesijske ravni pri katerih že narašča možnost družbenih nemirov, ki bi lahko zamajali ravnotežje, ki ga vzdržuje komunistična partija. Delež potrošnje gospodinjstev v bruto domačem proizvodu znaša le 35 odstotkov, bruto prihranki pa več kot 50 odstotkov bruto domačega proizvoda, kar Kitajcem preko ekspanzivne politike omogoča največ manevrskega prostora med gospodarsko najpomembnejšimi državami.

V tem tednu sta bila objavljena dva pomembna gospodarska podatka, ki osvetljujeta dejansko stanje na Kitajskem. Že ob ohlajanju ostalih gospodarstev in medbančnem likvidnostnem krču v drugi polovici prejšnjega leta je prvi udarni val utrpel izvozni sektor, ki je zaradi izgube naročil množično krčil število zaposlenih, mnoge tovarne, predvsem v lasti tajvanskih in južnokorejskih lastnikov, pa so zaprle svoja vrata. Podatki kažejo, da se agonija nadaljuje tudi v letošnjem letu, saj je izvoz februarja na medletnem nivoju upadel kar za 25,7 odstotka. Naj spomnim, da je januarja medletni padec znašal 17,5 odstotka. Podobno zgodbo lahko najdemo tudi pri uvozu, ki je na medletni ravni upadel za 24,1 odstotka, pri čemer je potrebno opozoriti, da je medletna primerjava otežena zaradi različnega termina kitajskega novega leta v lanskem in letošnjem letu ter lanskoletnih snežnih metežev. Po drugi strani pa se v podatkih o investicijah v fiksna sredstva skriva upanje, ki ga netijo različne makroekonomske vzpodbude. Te so na medletni ravni višje za 26,5 odstotka, pri čemer opažamo pri projektih, odobrenih s strani vlade kar 40,3-odstotno rast. Na sektorski ravni so se najbolj opazno povečale investicije v železniško infrastrukturo (za 210,1 odstotka), v agrikulturnem sektorju (za 100,3 odstotka), v premogovništvu (za 59,6 odstotka) in v oskrbovalnem sektorju (za 20,6 odstotka).

Očitno je torej, da se tudi na Kitajskem soočajo s težko in nezavidljivo gospodarsko situacijo. Na eni strani je vedno večja vpetost v svetovne trgovinske tokove udarila in pustila posledice tudi v njihovem izvoznem sektorju, medtem ko se po drugi strani že kažejo nekateri pozitivni učinki prvega večjega gospodarskega spodbujevalnega paketa. Dejstvo pa je, da le Kitajska ne bo sposobna sama spremeniti nadaljnjega poteka zgodovinske krize, ki smo ji priča.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt