Sob 14 Okt 2017

Kitajska je objavila podatke o zunanji trgovini

Včeraj je Kitajska objavila podatke o zunanjetrgovinskih tokovih v septembru. Merjeno v ameriških dolarjih, je uvoz dosegel 18,7-odstotno letno rast, kar je za štiri odstotne točke več od mediane napovedi, ki jih zbira Bloomberg. 

Velja omeniti, da letos Kitajska niti enkrat ni imela letne stopnje rasti uvoza nižje od desetih odstotkov. Letna rast izvoza (spet merjeno v ameriških dolarjih) je znašala 8,1 odstotka oziroma 1,9 odstotne točke manj od mediane napovedi iz Bloombergove ankete. September je bil tako sedmi mesec zapored, ko je Kitajski uspelo doseči pozitivno rast izvoza. Zunanjetrgovinski presežek je bil v septembru 28,5 milijarde ameriških dolarjev, to je za 9,5 milijarde ameriških dolarjev manj od mediane pričakovanj analitikov iz Bloombergove ankete in za 13,5 milijarde ameriških dolarjev manj od rezultata, doseženega mesec prej.

Visoka letna rast kitajskega uvoza je pozitiven znak, saj je odsev zdravja kitajskega gospodarstva. Velja omeniti tudi rast obsega uvoza nekaterih ključnih surovin: Kitajska je v septembru uvozila rekordnih 102,8 milijona ton železove rude in 37 milijonov ton nafte (oziroma 9 milijonov sodov na dan), kar je tretja največja količina po marcu 2017 in maju 2017. Po drugi strani je treba imeti v mislih, da so bile povprečne cene prej omenjenih surovin v letošnjem septembru višje kot leto prej (nafte vrste brent za 17,5 odstotka in železove rude za 24 odstotkov), kar pomeni, da je na vrednostno rast uvoza imela pomemben vpliv tudi rast cen uvoženega blaga.

Stabilna rast kitajskega izvoza po drugi strani nakazuje, da se nadaljuje tudi okrevanje svetovnega povpraševanja (je pa treba omeniti, da je letošnji september imel en delovni dan več, obstaja tudi verjetnost, da so določen vpliv imele letne spremembe cen izvoženih izdelkov). Za več kot deset odstotkov na letni ravni se je povečal kitajski izvoz v ZDA, Evropsko unijo in države južne Azije.

Podatki o zunanji trgovini Kitajske so nedvomno pomembni za razumevanje položaja v kitajskem (in svetovnem) gospodarstvu. Spomnimo, da se 18. oktobra začne kongres Komunistične partije Kitajske. Odločitve, sprejete na tem izjemno pomembnem dogodku, bodo vplivale na razvoj Kitajske v naslednjih petih letih.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Sklad

DNEVNIK, STR. 33, 14.10.2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS julij 2020

Preberite poročilo