Pet 13 Sep 2013

Kitajska gre naprej

V drugem četrtletju so bili investitorji zaskrbljeni glede kitajskih makroekonomskih kazalcev. V zadnjih dveh mesecih pa so se skrbi polegle in med igralci na trgu je spet čutiti optimizem.

V začetku julija je bilo objavljeno, da je gospodarska rast v drugem četrtletju na letni ravni znašala 7,5 odstotka. Čeprav se zdi številka visoka, pa to investitorjev ni zadovoljilo. V preteklih letih je kitajsko gospodarstvo namreč raslo tudi po več kot 10 odstotni stopnji. Dodaten strah je investitorjem v kosti nagnal tudi podatek o zmanjšanju izvoza, medtem ko  podatki o rasti industrijske proizvodnje niso bili preveč impresivni. Začeli so se pisati črni scenariji, po kateri naj bi gospodarska rast v prihodnjih četrtletjih zdrsnila pod 7 odstotkov ali celo še nižje. 

Kitajska vlada je takoj po objavi podatka o gospodarski rasti najavila, da bo povečala svoje izdatke s ciljem poživitve gospodarstva. Povečal naj bi se plan izgradnje infrastrukture, predvsem železnic. To je kratkoročno zaustavilo padanje cen delnic na borzi, vendar pa so investitorji želeli rezultate. Več optimizma je bilo tako na trgu moč čutiti že v začetku avgusta, ko so bili objavljeni podatki za mesec julij. Izvoz je spet začel rasti, nekoliko se je dvignila tudi rast industrijske proizvodnje. Še več optimizma pa je čutiti v zadnjih dneh, ko so bili objavljeni podatki za mesec avgust. Industrijska proizvodnja se je v avgustu na letni ravni zrasla 10,4 odstotka, izvoz pa se je povečal za 7,2 odstotka. Oba podatka sta bila boljša kot v juliju in hkrati nad pričakovanji analitikov. Avgustovski podatki so odvrnili strahove, da se kitajsko gospodarstvo ohlaja. To je spodbudilo tudi rast cen vrednostnih papirjev na hongkonški borzi. Borzni indeks kitajskih delnic, uvrščenih na borzo v Hong Kongu HSCEI, je tako od konca prejšnjega meseca do 11. septembra pridobil 7,5 odstotka vrednosti, v dveh mesecih (od 11. julija do 11. septembra) pa je borzni indeks pridobil 9 odstotkov vrednosti.   

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.   

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič