Pet 28 Maj 2010

Kitajska

Ob robu evrske krize in kitajske restriktivne politike na področju nepremičninskega trga, s katero skuša kitajska vlada kontrolirano spustiti vroč zrak iz prenapihnjenega balona, so se delniški indeksi v zadnjih dneh približali tehnično ključnim področjem. Tako mnogi tehnični trgovci z napetostjo opazujejo ali bo delniški indeks petstotih največjih ameriških podjetij Standard&Poors 500 uspel zdržati nad psihološko pomembno mejo 1.050 indeksnih točk. Še bolj pomemben in jasen kazalec pa je vrednost evra v primerjavi z ameriškim dolarjem. Trdimo lahko, da dokler evro ne bo vsaj kratkoročno zaustavil svojega potopa v primerjavi z dolarjem, kapitalski trgi ne bodo pripravljeni na sprejemanje večjega obsega tveganja. Poleg vrednosti evra lahko kot kazalec psihološkega razpoloženja in nagnjenosti k tveganju uporabimo še nekatere druge naložbe.

Tako kot v mnogih prejšnjih krizah se v času spremembe trenda najhitreje in najvišje obrnejo naložbe, ki so v času krize najbolj upadle. Trenutno na negativno gibanje na borzah najpomembneje vplivajo tri teme med katerimi lahko iščemo kazalce nagnjenosti k tveganju. Prva je zagotovo že omenjena integriteta evra kot enotne valute, druga je s prvo povezana, in sicer evropska dolžniška kriza, katere potek lahko spremljamo z opazovanjem tečaja delnic finančnih delnic oziroma natančneje bank. Tretja tema pa je z nami že od začetka leta. Gre seveda za monetarno in fiskalno politiko kitajskega gospodarstva, ki določa globalno gospodarsko dinamiko v zadnjih nekaj letih in ki naj bi tudi v prihodnjih desetletjih prevzemalo vse večjo vlogo.

Kitajski delniški trg je že od samega začetka leta med najslabšimi na svetu, kar je morda za mnoge vlagatelje presenetljivo, saj se kitajsko gospodarstvo nenazadnje ponaša z najvišjo stopnjo gospodarske rasti na svetu. Vendar se je potrebno zavedati, da je borzni cikel drugačen kot gospodarski, na žalost vlagateljev borzni cikel gospodarskega prehiteva za približno pol leta. Na Kitajskem je zato potrebno pod drobnogled vzeti delnice nepremičninskih podjetij, ki so zaradi najbolj drakonskih ukrepov v zgodovini (višji pribitki za stanovanjska posojila, večji delež pologa pri nakupu, prepoved kreditiranja tretje in nadaljnjih nepremičnin, omejitev števila kupljenih stanovanj na posameznega investitorja in prepoved aktivnosti v nepremičninskem sektorju za podjetja v državni lasti, ki jim to ni glavna dejavnost) pod velikim prodajnim pritiskom. Ko se bo vsaj kakšna od omejenih treh tematik razrešila lahko na delniških trgih pričakujemo odboj. Kljub temu pa se je potrebno zavedati, da se obdobje gospodarskega okrevanja v obliki črke V počasi zaključuje, zato bo v prihodnje potrebno pri izboru naložb upoštevati nove in spremenjene okoliščine.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2020

Preberite poročilo