Pon 8 Maj 2017

Kitajci končno v MSCI?

Če se to zgodi, bi lahko kitajske A-delnice pomenile 40 odstotkov indeksa.

Indeks MSCI Emerging Markets je do konca aprila v evrih pridobil skoraj enajst odstotkov, kar je dober odstotek več kot evropske delnice, merjeno po indeksu Euro Stoxx 50 in kar šest odstotkov več, kot je letos pridobil ameriški indeks S & P 500. Po drugi strani so japonske delnice pridobile zgolj odstotek vrednosti. 

Pomembno je poudariti, da je bila rast tečajev teh delnic od začetka lanskega leta večja, kot je bila v šestih letih prej, ko je od začetka leta 2010 skupaj znašala zgolj 18 odstotkov, vse merjeno v evrih. V omenjenem obdobju je ameriški indeks S&P 500 pridobil kar 175 odstotkov. Utemeljeno je torej vprašanje, ali so se trgi v razvoju začeli prebujati in bodo ta zaostanek zmanjševali. Razlike v donosnosti med posameznimi trgi so še vedno velike. Letos je tako najuspešnejši indijski indeks Nifty 50, ki je v evrih pridobil kar 16 odstotkov. Podobno je zrasel še romunski indeks, dobrih 14 odstotkov pa je pridobil turški indeks Bist 30. Po drugi strani se je slabše godilo ruskemu indeksu Micex, ki je letos, po lanski zelo veliki rasti, v evrih izgubil dobrih 8 odstotkov.

Kljub dobri rasti kitajskega BDP v prvem četrtletju se to ni poznalo pri rasti cen delnic iz indeksa CSI 300, ki so v lokalni valuti pridobile manj kot 3 odstotke. Delni razlog je vsekakor treba iskati pri omejevanju zunajbilančnega posojanja, ki je pomemben vir za kitajske borzne nakupe. Po drugi strani pa prihajajo spodbudne novice, da bodo kitajske delnice, ki kotirajo v Šanghaju in Shenzhenu, letos končno sprejeli v glavni indeks trgov v razvoju MSCI Emerging Markets. Ta že vključuje skoraj 29 odstotkov kitajskih delnic, vendar zgolj tistih, ki kotirajo v Hong Kongu. Vključitev A – delnic bi pomenila povečanje deleža Kitajske v tem indeksu na 40%. 

Graf: Izbrani indeksi 

relativno obdobje, v odstotkih

Vir: Bloomberg

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Delo, 8. 5. 2017, rubrika: Borzna analiza

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Ko delniške trge zajame panika

Preberi več