Sob 13 Okt 2018

Kdo je tu nor?

Naslov sem si izposodil pri slovenskem prevodu filma bratov Coen, parodije na Homerjevo Odisejo z Georgeem Clooneyjem v glavni vlogi, ki iz zapora beži domov k ženi Penny (izvirni naslov »O Brother, Where Art Thou?«). 

Asociacijo na naslov je sredi tedna sprožil ameriški predsednik Trump, ko se je lotil ameriške centralne banke (Fed) in jo označil za noro, in to celo v dveh jezikih (če morda špansko govoreči volilci niso razumeli angleške izjave). Pri Fedu naj bi bili nori, ker so s prehitrim dvigovanjem obrestnih mer povzročili močnejše padce cen delnic. Rdečica na kapitalskih trgih v tem trenutku vsekakor ne koristi predsedniku Trumpu, ki bo čez slab mesec soočen s prvo resno politično oviro – volitvami v kongres. Po nekaterih anketah obstaja velika verjetnost, da bodo demokrati prevzeli vsaj enega od obeh domov kongresa, kar zna biti resen kamenček v Trumpovem kolesju.

A vrnimo se raje k domnevni norosti ameriških guvernerjev. Ti so letos že trikrat minimalno dvignili ključno obrestno in jo bodo po vsej verjetnosti še četrtič v decembru. Od decembra 2015 je ameriška centralna banka tako že osemkrat zvišala ceno denarja in prešla v območje nevtralnih obrestnih mer, ki naj ne bi niti spodbujale niti zavirale gospodarske aktivnosti. Je bilo vse skupaj upravičeno? Gledoč makroekonomske razmere, menim, da je bilo dosedanje ravnanje pravilno. Ameriška ekonomija ima zgodovinsko gledano spodbudno rast BDP, eno najnižjih stopenj brezposelnosti, vse višjo rast plač in za zdaj stabilno inflacijsko okolje. Gospodinjstva imajo rekordno vrednost premoženja in izrazito nizke relativne obveznosti servisiranja dolga (kot delež razpoložljivega dohodka). Podjetjem nadpovprečno raste dobiček, kar je resnici na ljubo med drugim povzročila tudi davčna razbremenitev, a hkrati je prav tako visoka rast prihodkov podjetij. Več kot dovolj razlogov, da se monetarni politiki postopoma umaknejo stimulativni učinki.

Številni se sprašujemo, kje v tej luči je Evropska centralna banka (ECB). So v evroobmočju resnično še naprej potrebni nekonvencionalni ukrepi denarne politike? Gospodarska rast je resda nižja od ameriške, a vprašanje je, kolikšne rasti je evrsko gospodarstvo sploh zmožno ob polni zasedenosti obstoječih kapacitet. Dva odstotka morda niti ne predstavljata šibke aktivnosti v regiji, kjer države rastejo tudi s 5- ali večodstotnimi stopnjami (Poljska in Malta). Stopnja brezposelnosti v evroobmočju, ki velja za kazalnik, na katerega ekonomski cikel deluje z zamikom, je le še slabo odstotno točko višja od najnižje stopnje, odkar imamo evroobmočje. Pretirano pritiskanje na plin ECB verjetno ni več potrebno. Precej nezavidljiv pa bi bil položaj ECB, če bi se z obstoječo monetarno spodbudo znašli v ekonomski kontrakciji z novimi neravnovesji.

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 13. 10. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič