Pon 26 Jan 2015

Kaže da bo rast držav članic OECD stabilna

NAJVEČJI OBRAT TRENDA V POZITIVNO SMER SE PRIČAKUJE ZA JAPONSKO IN INDIJO

Pred dnevi je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj  (OECD) objavila najnovejše poročilo o gibanju sestavljenih vodilnih makroekonomskih indikatorjev (composite leading indicator) za različne države. Indikatorji so sestavljeni tako, da poskušajo vnaprej predvideti obrat ekonomske aktivnosti posamezne države ali regije.

Najnovejše napovedi vodilnih indikatorjev OECD kažejo, da se za države članice OECD kot celoto pričakuje stabilna rast ekonomske aktivnosti, vendar pa se obeti med posameznimi članicami OECD lahko zelo razlikujejo. Še naprej so najboljši obeti glede ekonomskih aktivnosti pričakujejo za ZDA, Kanado in Kitajsko, dobre so tudi napovedi za Francijo, Brazilijo in za države z evro območja, vendar so za te države ravni ekonomske aktivnosti precej nižje. Po drugi strani pa vodilni indikatorji OECD nakazujejo na padec ekonomske aktivnosti v Nemčiji, Italiji, Veliki Britaniji in Rusiji. Največji obrat trenda v pozitivno smer se pričakuje za Japonsko in Indijo.

Dogajanja na kapitalskih in finančnih trgih že odslikujejo napovedi vodilnih indikatorjev OECD, vendar pa nekateri nenadni šoki, ki niso vključeni v izračun, lahko ustvarijo odmike od napovedi. Eden takih je zagotovo drastičen in hiter padec cene nafte, ki je najbolj udaril države proizvajalke, predvsem Rusijo, ki od izvoza nafte precej napolni svoj proračun. Drugi veliki dejavnik, ki vpliva na ekonomsko aktivnost, so ukrepi centralnih bank. Zadnji šok je bila nedavna odločitev švicarske centralne banke, da ne bo več branila tečaja švicarskega franka, kar je pomenilo, da je frank takoj pridobil več kot 20 odstotkov vrednosti.

Na podlagi ekonomskih kazalnikov in razmer na kapitalskih trgih lahko v letu 2015 pričakujemo nadaljnjo rast tečajev delniških trgov, saj je ta naložbeni razred tudi glede na vrednotenja najbolj perspektiven.

Graf: Sestavljeni vodilni kazalniki OECD

Vir: Bloomberg

Avtor: Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 26, 26. 1. 2015, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več