Sob 23 Jun 2018

Katere naložbe izbirati v času trgovinskih vojn?

Eden pomembnih dejavnikov, ki so letos določali donosnost kapitalskih trgov, je vsekakor začetek trgovinske »vojne« ameriškega predsednika Trumpa, ki vedno znova preseneti z novimi ukrepi. 

Vseeno so ti trgovinski ukrepi (s ciljem zaščititi domače gospodarstvo) v določeni meri samo pogajalska taktika – torej veliko dima in bolj malo ognja. Je pa treba upoštevati, da Trump stopnjuje ukrepe, saj je v tem tednu napovedal dodatne ukrepe proti Kitajski v vrednosti 450 milijard dolarjev. Trgi take dogodke ovrednotijo kot povečanje tveganja, zato vrednost delnic upade. Vseeno pa vse regije, sektorji oziroma posamezna podjetja niso bili tarča teh ukrepov oziroma so bili različno prizadeti. Regijsko gledano so Trumpovi ukrepi uperjeni predvsem proti Kitajski, delno tudi proti Evropi, Mehiki in Kanadi. Če gledamo z vidika ameriških podjetij, je ključno to, ali podjetje svoje prihodke ustvarja iz domačih proizvodnih virov ali je odvisno od surovin oziroma uvoza iz držav, proti katerim je ukrepe usmeril Trump. »Trpela« pa bodo tudi ameriška podjetja, ki prodajo ustvarjajo na tistih trgih, ki bodo proti ZDA uvedli protiukrepe. Tako lahko vidimo, da so letos najslabše donose dosegla stara industrijska, globalna podjetja, ki jih ukrepi najbolj prizadenejo. Na drugi strani imamo storitveni sektor oziroma predvsem informacijske storitvene dejavnosti, kamor lahko prištejemo globalne igralce, kot so Google, Amazon, Facebook, ki se jih carinski ukrepi neposredno ne dotaknejo. Bistveno bolje letos delajo tudi tako imenovana small cap podjetja – podjetja z nižjo tržno kapitalizacijo, ki niso vključena v glavne ameriške indekse, kot sta S & P 500 in Dow Jones. Ta podjetja večino prihodkov ustvarijo na domačih tleh in tudi niso pomembneje prizadeta z višjo ceno proizvodnih virov. Tako ima denimo industrijski indeks Dow Jones letos celo negativno donosnost, najbolj znani ameriški indeks S & P 500 slabe tri odstotke, indeks Rusell 2000, v katerega je vključenih 2000 podjetij z nižjo tržno kapitalizacijo, pa dosega več kot 10-odstotno donosnost (vse merjeno v dolarjih). Vse to kaže, da Trumpovi ukrepi imajo posledice in da je temu treba prilagoditi strategijo investiranja in predvsem regijsko in panožno alokacijo. Drug pomemben dejavnik letos je seveda gibanje dolarja v primerjavi z drugimi valutami. Zaradi nedavnega zvišanja ključne obrestne mere v ZDA in pričakovanih letošnjih dodatnih dvigov (in tudi napovedanih v letu 2019) in ob dejstvu, da ECB na drugi strani nerazumno čaka z zategovanjem monetarne politike, se dolar krepi. Tako so zaradi močnega dolarja v nemilosti predvsem ameriške multinacionalke, ki večji delež prihodkov ustvarijo zunaj ZDA.

Avtor: Janez Javornik, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK: 16. 6. 2018, BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS marec 2021

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi