Pon 30 Jun 2014

Kapital se seli v rastoče države

Upravljavci skladov stavijo na delnice

Svetovni kapitalski trgi tudi junija rastejo, vsi pomembnejši naložbeni razredi letos izkazujejo pozitivno donosnost. Med donosnejšimi borznimi trgi je po dolgih letih spet Slovenija, saj letošnja rast indeksa SBI TOP, ki ga sestavlja sedem največjih slovenskih javnih družb, znaša nekoliko več kot 18 odstotkov. Od družb, ki sestavljajo indeks, imajo le delnice Mercatorja negativen donos, največ se je povečala vrednost delnic Pozavarovalnice Sava, Petrola in Gorenja. Rast slovenskega borznega trga lahko pripišemo predvsem napovedani privatizaciji ter delni sanaciji in stabilizaciji bančnega sistema.

Med razvitimi svetovnimi delniškimi trgi najvišjo donosnost spet izkazuje ameriški delniški trg, se pa trgi gibljejo zelo usklajeno. Podobna slika je tudi na trgu dolžniških vrednostnih papirjev. Nadaljuje se trend rotacije kapitala v regijo rastočih držav, s čimer so obveznice teh držav postale najdonosnejši naložbeni razred. V Evropi nadpovprečno rast izkazuje segment državnih obveznic, predvsem na račun perifernih držav (Španija, Portugalska, Italija, Irska), visoko donosnost imajo tudi obveznice s podpovprečno boniteto izdajateljev.

Tudi sicer so pričakovanja med udeleženci na kapitalskih trgih zelo optimistična. Tako vsaj kaže redna mesečna anketa, ki jo je prejšnji teden izvedla investicijska banka Bank of America Merrill Lynch med 223 upravljavci, ki skupaj upravljajo 580 milijard ameriških dolarjev premoženja. Več kot 75 odstotkov anketiranih upravljavcev meni, da se bo svetovno gospodarstvo v prihodnjih dvanajstih mesecih še povečalo, večina jih pričakuje tudi krepitev ameriškega dolarja. Inflacijska pričakovanja ostajajo nizka, so se pa pretekli mesec nekoliko okrepila.

Med glavnimi tveganji so še vedno ohlajanje kitajskega gospodarstva, geopolitična tveganja ter možnost deflacije v Evropi. Optimističnim pričakovanjem sledi tudi alokacija sredstev, saj so prejšnji mesec upravljavci investicijskih skladov na globalni ravni še povečali izpostavljenost do delniških naložb. Najbolj so izpostavljeni večinoma cikličnim sektorjem, kot so tehnologija, zdravstvo, energija, industrija in finančne storitve, medtem ko najbolj poduteženi sektorji ostajajo javna preskrba, osnovne potrošne dobrine, telekomunikacije ter surovine.

Geografsko gledano se povečuje alokacija sredstev na razvijajoče trge ter Japonsko, izmed sektorjev pa zaznavajo največje prilive sektorji materialov, energije in telekomunikacij. Izpostavljenost se znižuje v sektorjih industrija, javna preskrba, zavarovalništvo ter tehnologija, investitorji pa se umikajo tudi iz naložb s fiksnim donosom. 

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 26, 30. 6. 2014, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt