Pet 10 Aug 2012

Kako so poslovala slovenska podjetja

Po svetu so ravno sredi sezone objav poslovnih rezultatov za drugi letošnji kvartal, kjer podjetja večinoma znova kažejo ostre zobe krizi, saj praviloma presegajo pričakovanja analitikov, temu primerno pozitivno pa je tudi vzdušje na svetovnih borzah. Da ne bomo vedno gledali in govorili o poslovanju podjetij onkraj meja naše domovine, bomo tokrat iz dostopnih podatkov poskušali izluščiti uspešnost poslovanja glavnih slovenskih borznih družb, ki bodo polletna poročila v celoti razkrila večinoma šele v prihodnjih tednih.

Začnemo lahko najbolj zahodno, v Kopru, kjer je pristaniško podjetje glede na enako lansko obdobje kljubovalo krizi, saj je ladijski pretovor povečalo za 8 odstotkov, merjeno v tonah. Ker so se poslovni prihodki povečali samo za 3 odstotke, lahko sklepamo, da je kupcem uspelo izposlovati nižje cene v koprskem pristanišču na enoto pretovora, posebno to velja za tekoče ter sipke in razsute tovore. Nadaljujemo v prestolnici, kjer je Skupina Petrol uspešno povečala prodajo v vseh svojih glavnih kategorijah (naftni derivati, zemeljski ter utekočinjeni naftni plin, električna energija, trgovsko blago) in dosegla 23 milijonov evrov čistega poslovnega dobička, kar predstavlja 9-odstotno povečanje. Ob takšnem tempu je Petrol na dobri poti, da uresniči številke iz strateškega poslovnega načrta, pri čemer pa bo pomembno predvsem, kako se bo v prihodnje na zaostrene razmere v gospodarstvu odzval potrošnik, sploh ob dejstvu, da je cena goriva v Sloveniji ena nižjih v Evropi. Težko si namreč predstavljam, kako bo videti račun za poln rezervoar, ko bo cena naftnih energentov še nekoliko višja od trenutne, ko smo v obdobju relativno nizke inflacije. Skoraj odveč je dodati, da Petrolove stranke na drugih trgih na območju nekdanje Jugoslavije zaradi nižje kupne moči še toliko težje gledajo na požrešnost jeklenega konjička.

Telekom Slovenije je za zdaj razkril prvi kvartal, ki ni prinesel nič novega, kar je glede na defenzivnost panoge tudi razumljivo. Veseli izboljšanje poslovanja hčerinskih družb, saj so vse z izjemo makedonske dosegale pozitiven čisti poslovni izid. Manjši padec prihodkov in dobička iz poslovanja ter šestodstotno povečanje čistega poslovnega izida so glavni poudarki poročila. Ob takšnem poslovanju v prihodnje je ponovitev letošnje dividende povsem realna možnost, pri čemer pa še enkrat opozorimo, da podjetja iz telekomunikacijske panoge tudi drugod po svetu praviloma izplačujejo visoke dividende. Pot po Sloveniji končujemo v Novem mestu, kjer je Krka tradicionalno povečala prihodke in doživela manjši padec vseh kategorij dobička (EBITDA, EBIT, čisti poslovni izid) zaradi zniževanja marž.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I, Triglav Skladi, d.o.o

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo