Pon 18 Feb 2013

Kako je bilo 2012 na kapitalskih trgih in kaj pričakujemo za 2013?

Leto 2012 je bilo brez dvoma izredno dobro leto na kapitalskih trgih. Donosi večine naložbenih razredov (tako delniških, kot obvezniških naložb oziroma skladov) so bili pozitivni. Povprečni donos vseh Triglav vzajemnih skladov tako znaša skoraj 9 %! Triglav Svetovni razviti trgi, ki vlagatelju zagotavlja globalno razpršenost oziroma zastopanost, je ustvaril 10,3 % rast. Nadpovprečne donosnosti so zabeležili skladi, ki so usmerjeni pretežno na razvijajoče se trge: Triglav Balkan, Triglav EM Potrošne dobrine in Triglav Azija. Najbolje se je odrezal sklad Triglav Balkan s 18,6 % donosnostjo. Po nekaj »krvavih« letih na balkanskih delniških trgih se je tako situacija v tej regiji začela izboljševati. Izredno dobre donose sta ustvarila tudi oba obvezniška sklada: Triglav EM Bond in Triglav Obvezniški, saj sta ustvarila v povprečju 7,4 % donos. Še najslabše sta se izkazala sklada, ki sta usmerjena na energente ter surovine in materiale (Triglav Surovine in materiali ter Triglav Energija). Oba sektorja sta v lanskem letu ustvarila relativno velik zaostanek za globalnim delniškim indeksom. Ob stabilnih cenah industrijskih kovin, drugih surovin ter energentov bi omenjena sektorja lahko v 2013 predstavljala dobro nakupno priložnost.

 

 

Iz relativne previdnosti (preferiranja manj tveganih naložb) v prvi polovici leta 2012 se je nagnjenost  investitorjev (vlagateljev) k tveganju predvsem v drugem polletju 2012 precej povečala.

Tudi za leto 2013 smo optimistični! Verjamemo predvsem v delniške naložbe.

Globalna gospodarska aktivnost in vodilni indikatorji so še vedno na relativno nizkih ravneh, vendar se kaže trend izboljševanja (predvsem v ZDA in na Kitajskem). Leto 2013 naj bi prineslo višjo gospodarsko rast ob hkratnem znižanju inflacije. Sezona objav poslovnih rezultatov za preteklo poslovno leto je že krepko v teku. Objave so v povprečju dobre oziroma v skladu s pričakovanji, kar delniškim trgom daje dodatno podporo. Določena mera previdnosti seveda ni odveč - optimizem na kapitalskih trgih bi lahko v nadaljevanju leta prekinile slabše makroekonomske objave in kratkoročna korekcija zaradi preteklih rasti.

Vlagateljem, ki so naklonjeni tveganju, priporočamo kratkoročno višjo izpostavljenost do delniških in bolj tveganih obvezniških naložb. Za prvo polovico leta 2013 ocenjujemo, da so zanimivi predvsem naslednji naložbeni razredi:

  • delnice podjetij iz cikličnih sektorjev,
  • delnice podjetij z večjo tržno kapitalizacijo (»large cap«), stabilnim poslovanjem in globalnimi, uveljavljenimi blagovnimi znamkami,
  • delnice podjetij iz rastočih držav, predvsem iz Azije,
  • obveznice rastočih držav in podjetniške obveznice.

Več informacij o preteklih gibanjih in napovedih za prihodnja obdobja si lahko preberete v našem Naložbenem komentarju, ki ga izdajamo 4-krat letno in na katerega se lahko naročite tukaj ali nas pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 10 19.  
Z veseljem vam bomo svetovali.

 

Simona Kovačič

Vodja razvoja

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič