Sob 4 Jun 2016

Kako je anketa o brexitu vplivala na trge

Zadnji majski dan je britanski dnevnik Guardian objavil rezultate telefonske ankete o prihodnjem statusu Velike Britanije v EU. Po mnogih anketah se je tokrat v vodstvu znašel tabor, ki želi zapustiti EU. 45 odstotkov anketiranih Britancev se je namreč opredelilo za izstop (oziroma bolj popularno brexit), tri odstotne točke manj pa jih je podprlo članstvo v EU. Komentatorji so pojasnjevali, da je na podlagi ene raziskave še prezgodaj zaključevati, da je verjetnost izstopa kaj večja kot pred tem. Poleg tega so anketo izvedli v času praznika, ko naj bi v vzorcu anketirancev večji delež predstavljali ruralni prebivalci, ki veljajo za bolj naklonjene ideji izstopa.

Upravičeno ali ne, ankete so vidno vplivale na valutne trge, predvsem na valutne pare z britanskim funtom. Ameriški dolar je v dveh dneh po anketi apreciiral za okoli 1,5 odstotka v primerjavi s funtom, evro pa celo za 2 odstotka. A tudi evro ni ravno imun za potencialni izstop Velike Britanije. Prava pribežališča (angl. »safe haven«) naj bi predstavljale skandinavske in švicarske naložbe. Zaradi dviga negotovosti povezanega z brexitom, so tako že reagirali pri danski centralni banki. Vezava danske krone na tečaj evra sili tamkajšnjega guvernerja v zagotavljanje stabilnosti domače valute v primerjavi z evrsko. Zaradi zadnjih pritiskov so samo v maju v obtok poslali za 3,5 milijarde ameriških dolarjev dodatnih danskih kron, kar predstavlja približno 5 odstotkov celotnih rezerv tujih valut. Ukrep za »razvrednotenje« lastne valute so uporabili prvič po februarju 2015, ko je valutne trge z odpravo vezave na evro šokirala švicarska centralna banka. Švedski bančni regulator na drugi strani opozarja banke, naj si pripravijo rezervne načrte za primer izstopa Velike Britanije.

Mnogi so prepričani, da največje tveganje, ki ga nosi brexit, visi nad britansko ekonomijo samo. Pred tednom dni je finančni minister Velike Britanije opozoril, da bi bilo v prihodnji dveh letih ogroženih okoli 400.000 delovnih mest, če bodo 23. junija ljudje podprli zagovornike izstopa. A debata na Otoku se ne vrti samo okoli ekonomskih razlogov, temveč v veliki meri obravnava domnevno nekontrolirane imigrantske tokove ter izdatni finančni vložek Velike Britanije v proračun EU, kar močno otežuje napovedovanje rezultatov referenduma.

Kako naj v tem trenutku ravna vlagatelj? Rezultat referenduma bo imel očitno vplive na različnih ravneh, zato zgolj umik iz britanskih naložb ne zadošča za mirno plovbo. Učinkovitejše zavarovanje pred morebitnimi nihanji bi bila kombinacija britanskih naložb in že omenjenih varnih pribežališč. V tem primeru bi se vlagatelj verjetno v vsakršnem scenariju soočil z neprofitabilnimi, a tudi dobičkonosnimi naložbami. Vlagatelji, ki pa si vseeno želijo aktivne stave, lahko opazujejo gibanje verjetnosti izstopa, ki ga odražajo stavnice in upajo, da se ne bo ponovila zgodba iz letošnjega angleškega nogometnega prvenstva z naslovom »Leicester«.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 4. 6. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi