Pon 5 Feb 2007

Kako dolgo še v senci delnic?

Zakladni vrednostni papirji največjega svetovnega gospodarstva, ZDA, so v enakem proučevanem obdobju upadli za 0,2 odstotka. Razloge najdemo v kopici gospodarskih podatkov, objavljenih v zadnjih dneh oziroma tednih, ki so delniške trge obarvali zeleno, obvezniške pa odeli v rdečo barvo.

Teden je sicer minil v pričakovanju sredinega sestanka Zveznih rezerv. Guvernerji, s prvim možem na čelu, Benom S. Bernankejem, ki je to pomembno funkcijo vodenja ameriške centralne banke prevzel 1. februarja lani, so po pričakovanjih pustili ključno obrestno mero za dolarsko zadolževanje nespremenjeno pri 5,25 odstotkih. Sporočilo ob objavi pa je bilo drugačno od decembrskega in tudi od pričakovanj trga. Glavni izsledki so: gospodarska rast je močnejša kot so ocenjevali v decembru, nepremičninski trg se počasi stabilizira, stopnja inflacije je zmerna. Gospodarska rast v zadnjem kvartalu lanskega leta je znašala 3,5 odstotkov, kar 0,5 odstotne točke več od napovedi, kar gre pripisati predvsem močnejši zasebni potrošnji. Prejšnji teden so trg presenetili tudi pozitivni podatki z nepremičninskega trga, saj je prodaja novih stanovanj presegla pričakovanja. Vse to je močno zmanjšalo verjetnost znižanja obrestne mere v bližnji prihodnosti. Ravno obratno! Centralni bankirji ocenjujejo, da določeni inflacijski pritiski ostajajo, kar lahko poleg nadaljnje solidne gospodarske rasti privede do zvišanja ključne obrestne mere. Kaj več, denimo o višini in času zvišanja pa se niso izrekli.

Tudi v evro območju naj bi ključna obrestna mera refinanciranja na zasedanju v februarju ostala nespremenjena pri 3,5 odstotkih; pričakuje pa se njen dvig v marcu, kar je že vračunano v tečajih obveznic. Januarska stopnja inflacije, ki je bila objavljena v sredo, je z 1,9 odstotki nižja od ocen (2,2 odstotka). Posledično so donosnosti do dospetij obveznic, ki so v začetku tedna dosegle šestmesečni vrh, upadle, tečaji so zrasli. Rast tečajev pa je po našem mnenju omejena, saj drugi ekonomski pokazatelji ne govorijo v prid razvitim dolžniškim trgom. Potrošniško zaupanje je blizu šestmesečnega vrha, stopnja nezaposlenosti v Nemčiji je z 9,5 odstotki na najnižji ravni v zadnjih petih letih, prodaja na drobno je višja od pričakovanj. Hkrati pa se je denarni agregat M3, ki Evropski centralni banki (ECB) služi kot pomemben pokazatelj bodoče inflacije, zvišal na najvišjo raven v zadnjih 6 letih. ECB bo posledično zmanjšala denarno akumulacijo. Njeni ključni možje namreč verjamejo, da v nasprotnem primeru obstaja preveliko tveganje presežnega zadolževanja.

Kaj pa Slovenija? Čeprav je promet z obveznicami tako na ljubljanski borzi kot na posebnem segmentu – trgu uradnih vzdrževalcev likvidnosti, skromen, lahko ugotovimo, da je bilo v prvih dneh letošnjega leta čutiti močan prodajni pritisk državnih obveznic, ki so jih konec preteklega leta kupile predvsem fizične osebe z namenom izkoristiti davčno olajšavo. Donosnosti do dospetij so se s prevzemom evra praktično izenačile z evrskimi; pribitek znaša le nekaj bazičnih točk.

Simona Kovačič
Triglav DZU

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več