Tor 20 Jun 2017

Kaj svetujejo bančni poznavalci?

Posojilojemalci morajo biti pozorni predvsem na dve vrsti tveganj, ki se pojavljajo pri jemanju posojila. Eno je valutno tveganje, ki v trenutni situaciji niti ni tako prisotno, saj banke praktično ne ponujajo več kreditov v drugih valutah oz. z valutnimi klavzulami.

V preteklosti so bile razmere popolnoma drugačne in še kako znana in poučna je zgodba o »švicarskih« kreditih in posledicah krepitve valute, v kateri smo se zadolžili. Osnovno pravilo je, da se zadolžujemo v valuti, v kateri dobivamo večino prihodkov. Tako se izognemo valutnemu tveganju. Drugo je tveganje spremembe ključne obrestne mere in posledično referenčne obrestne mere, ki se upošteva pri izračunavanju posojilnega obroka kredita. Če vzamemo za primer euribor, ki ga banke najbolj uporabljajo pri kreditiranju, lahko vidimo, da so trenutno 3-, 6- ali 12-mesečne vrednosti euribor-ja negativne. Seveda je to v tej situaciji ugodno za tistega, ki jemlje kredit, saj praktično banki plača samo pribitek na euribor. Tveganje pa se pojavi, ko se začnejo obrestne mere dvigovati in ko tudi euribor spet začne rasti. Takrat je naš posojilni obrok sestavljen iz pozitivne vrednosti euribora in pribitka. Če pogledamo na primer gibanje 6-mesečnega euribora v preteklosti, lahko vidimo, da je v času pred izbruhom finančne krize (to je v letu 2008) le ta znašal več kot 5,3 odstotka. Če ponazorimo na konkretnem primeru, kjer banka zaračunava pribitek na euribor v višini 2,7 odstotka, se nam lahko obrestna mera v najbolj »črnem« scenariju dvigne s trenutnih 2,7 odstotka na skupnih 8 odstotkov (5,3 odstotka euribor + 2,7 odstotka pribitek). Seveda tako radikalnega povišanja euribora v kratkem ni pričakovati, zato bi potencialnim posojilojemalcem svetoval, naj se za krajše ročnosti posojila zadolžujejo s trenutno ugodnejšo spremenljivo obrestno mero (torej euribor + določen pribitek); če pa posojilojemalec potrebuje dolgoročno posojilo (na primer stanovanjsko za 15 let ali več), je morda bolj smotrno trenutno zadolževanje s fiksno obrestno mero, ki potem ni več občutljiva na spremembe referenčne obrestne mere in se ne spreminja v obdobju plačevanja kredita. V tem primeru bomo v začetnih obdobjih plačevali višji obrok posojila, ko bo euribor začel rasti, pa bo naša mesečna obveznost nižja, kot pri tistih, ki so se že na začetku odločili za spremenljivo obrestno mero. S fiksno obrestno mero si torej kupimo »miren spanec« v prihodnosti in to seveda nekaj stane.

Avtor: Janez Javornik, Pomočnik direktorja sektorja za individualno upravljanje premoženja, Triglav Skladi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo